Ford EcoSport : Κερδίζει στα σημεία

 

 

 

 

Του Πέρη Χαλάτση

Φαντασθείτε ότι έχετε ένα Fiesta με κινητήρα  1000 κ.εκ. Ένα ψηλό Fiesta που θα μπορούσε να ήταν και crossover. Η ένα μικρό SUV. Όπως καταλαβαίνετε σήμερα κάθε αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των πελατών. Έτσι με το EcoSport μπορεί η Ford να προσελκύσει και αυτούς τους πελάτες  που θέλουν αυτοκίνητα με μικρούς κινητήρες –λόγω τεκμηρίων- αλλά να …βλέπουν τους άλλους  αφ υψηλού.

Δοκιμάσαμε το Ford EcoSport στην έκδοση Titanium, με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 999 κ.εκ που είναι  προσθιοκίνητο και με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων. Αυτό το 1000άρι αποδίδει 125PS (92kW) και  170Nm. Οι προδιαγραφές ρύπων είναι  Euro VI  και οι εκπομπές  CO2: 125 g/km.

Το Ford EcoSport δίνει ακόμη δύο επιλογές. Για τους πιο «γρήγορους» υπάρχει  ο 1.0L EcoBoost 140PS (103kW) / 180Nm — M5 FWD . Για τους πιο συντηρητικούς και οικονόμους οδηγούς που θέλουν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα χωρίς να σκέφτονται τα καύσιμα,  η λύση είναι ο 1.5L TDCi 95PS (70kW) / 215Nm — M5 FWD.

Για το αυτοκίνητο της δοκιμής μας με τα 125 PS, η επίσημη εργοστασιακή μέτρηση στην κατανάλωση καυσίμου lt/100km είναι εντός πόλης: 6,6 / εκτός πόλης: 4,7 / και ο μικτός κύκλος: 5,4 λίτρα. Φυσικά στους ελληνικούς δρόμους, με την κίνηση και την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα καθημερινά , η διαφορά στην  κατανάλωση είναι αυξημένη  περίπου  25-30%. Για αυτό μην ψάχνεστε στις μετρήσεις.

Ο κινητήρας αποδίδει 125PS (92kW) και 170Nm.

Δεν μπορώ να πώ ότι το Ecosport είναι αργό αυτοκίνητο. Σίγουρα δεν είναι από τα γρήγορα. Αλλά τα 12,7 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να φθάσει από το  0-100 χιλιόμετρα, δεν είναι άσχημα. Η τελική του –με βάση πάντα τις εργοστασιακές μετρήσεις – είναι 180 χιλιόμετρα.

Το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου είναι 4.017 mm και το πλάτος χωρίς να υπολογίζουμε τους καθρέφτες 1765 mm. Το ύψος (χωρίς φορτίο) είναι 1633  mm. Ο χώρος των αποσκευών είναι ικανοποιητικός. Με κατεβασμένα τα πίσω καθίσματα χωράνε 1238 λίτρα αλλά με όλα τα καθίσματα όρθια, ο χώρος περιορίζεται στα 355 λίτρα.

Τιμόνι δερμάτινο, 3 ακτίνων

Το τιμόνι του Ecosport είναι δερμάτινο, 3 ακτίνων. Όμορφο και λειτουργικό με αρκετά χειριστήρια πάνω του.

 Ο οδηγός δεν  θα δυσκολευτεί για να βρει την ιδανική θέση. Η κολώνα του τιμονιού ρυθμίζεται και  καθ’ ύψος και τηλεσκοπικά. Φυσικά για να ταξιδέψεις χρειάζεσαι καλή εσωτερική θερμοκρασία. Κάτι που το πετυχαίνεις γρήγορα με το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού (ΕΑTC).

Το παρκάρισμα παρά τα τυφλά σημεία είναι παιχνίδι. Και αυτό οφείλεται στη λειτουργική και ευκρινέστατη  κάμερα οπισθοπορείας! Το Ecosport  «φοράει» ζάντες ελαφρού κράματος 17” με ελαστικά 205/50 R17. Στο δρόμο δεν μας προβλημάτισε παρά τις αντιξοότητες του καιρού. Θα προτιμούσα βέβαια για μεγαλύτερη ασφάλεια, το αυτοκίνητο να είχε κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για την Ελλάδα. Στην εθνική οδό η συμπεριφορά του ήταν ικανοποιητική και δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους.

Μπορει τα μπροστινά καθίσματα να τερμάτισαν προς τα πίσω, ωστόσο υπάρχει χώρος

Το αυτοκίνητο φρενάρει με δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω. Η εμπρός ανάρτηση είναι ανεξάρτητη με γόνατα MacPherson και αντιστρεπτική δοκό ενώ πίσω υπάρχει ημιάκαμπτος άξονας twist-beam με διπλή ενέργειας αμορτισέρ αερίου και λαδιού. Λειτουργικό είναι το σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας cruise control.  Τα παράθυρα μπροστά πίσω ανοίγουν απλά με ένα πάτημα στο χειριστήριο. Οι καθρέφτες είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι. Σημαντικό είναι ότι τα φώτα όταν κλειδώσετε το αυτοκίνητο δεν σβήνουν αμέσως. Εμπρός υπάρχουν φώτα ημέρας LED.

Στο θέμα της ασφάλειας θα αναφέρω μόνο ότι έχει 7 αερόσακους, σύστημα Intelligent Protection System (IPS) , ABS, ESC (Electronic Stability Control) & TCS (Traction Control) και σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην Ανηφόρα — Hill Launch Assist.

Τέσσερα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν άνετα. Ο πέμπτος –παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο θεωρείται ευρύχωρο- μάλλον στην παρέα δεν θα είναι τόσο ευπρόσδεκτος. Μπορεί να μού άρεσε ότι δεν χρειάζεται να βγάζεις κλειδιά από την τσέπη σου για να μπεις στο αυτοκίνητο. Και ότι μπορείς να βάλεις μπροστά τον κινητήρα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Θα μπορούσε να ηταν πιο λειτουργικό το λογισμικό του navigator

Σε γενικές γραμμές το EcoSport μου άρεσε. Αλλά για να μην κλείσουμε το θέμα μας χωρίς γκρίνια, δεν μού άρεσε  το λειτουργικό σύστημα του navigation που είναι δύσχρηστο αλλά και ο τρόπος που ανοίγει η πίσω πόρτα των αποσκευών. Ανοίγει προς το πλάι, όχι προς τα επάνω. Το Ford EcoSport Titanium κοστίζει 19.603 ευρώ.

 

Ford EcoSport : Κερδίζει στα σημεία

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: