Folli Follie: Παρόντες σήμερα στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου και έξι συγκατηγορούμενοί τους

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων – Στη σημερινή διαδικασία υπεβλήθησαν ενστάσεις και αιτήματα από την πλευρά των κατηγορουμένων — Ποιοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie. 

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο ήταν εννέα εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης, ανάμεσά τους και ο προφυλακισμένος ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης. Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο Εφετείο από τις φυλακές, όπου κρατούνται. Παρούσα στο εδώλιο ήταν και η Καίτη Κουτσολιούτσου, η οποία μετά την απολογία της στην ανακρίτρια το Σεπτέμβριο του 2020 είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι που ήταν απόντες εκπροσωπήθηκαν, όπως είχαν το δικαίωμα, στο ακροατήριο από τους δικηγόρους τους.

Η σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης αναλώθηκε με ενστάσεις και αιτήματα ενώ τέθηκε εμφατικά από την πλευρά της υπεράσπισης και το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη μεγαλύτερη αίθουσα, προκειμένου να πληρούνται οι όροι ασφάλειας για τους παριστάμενους σε αυτή. Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου η δίκη μεταφέρθηκε σε άλλη αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου, η οποία είναι μεγαλύτερη. Πάντως, το ακροατήριο όπου διεξήχθη η σημερινή διαδικασία ήταν ασφυκτικά γεμάτο, παρά την επέλαση της πανδημίας, από δικηγόρους, μάρτυρες, κ.λπ.

Πολιτική Αγωγή

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία, δηλώθηκαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής προς υποστήριξης της κατηγορίας από την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε την πρώτη μήνυση για την υπόθεση, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥ, την Alpha Bank, διάφορες εταιρείες, εκ των οποίων εξ αυτών συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και από μεμονωμένους επενδυτές.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στις σχετικές τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη ζημία που, όπως υποστήριξαν, έχουν υποστεί από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και παράλληλα ανέφεραν ότι εξαπατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, επιφυλάχθηκαν να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίηση τους.

Ακόμη, όπως προέκυψε από τη σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης, κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος είναι Κινέζος, δεν κλητεύθηκε στο ακροατήριο διότι θεωρήθηκε αγνώστου διαμονής. Έτσι, σήμερα με την έναρξη της δίκης εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου και υπέβαλλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος. Ο δικηγόρος ζήτησε να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα (είτε στην αγγλική είτε στη κινέζικη γλώσσα) ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται και ότι παραιτείται από άλλες ενστάσεις.

Από την πλευρά τους συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν το λόγο, μεταξύ αυτών και ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ζήτησαν και εκείνοι ο εν λόγω κατηγορούμενος να δικαστεί από το συγκεκριμένο δικαστήριο. Όπως δε εξήγησε ο συνήγορος του γιου του ιδρυτή της Folli Follie, συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται ως φυσικός αυτουργούς σε πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. Έτσι, όπως ανέφερε ο συνήγορος, σε περίπτωση καταδίκης του εντολέα του δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός πράξεων για τις οποίες ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αντιμετωπίζει κατηγορία για ηθική αυτουργία. Λαμβάνοντας το λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε, πάντως, να απορριφθεί το αίτημα του συγκεκριμένου κατηγορούμενου ενώ η έδρα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Μάλιστα, σήμερα το δικαστήριο ανακοίνωσε και τις συνεδριάσεις για τον μήνα Φεβρουάριο με τους δικηγόρους της υπεράσπισης να ζητούν αυτές να μειωθούν. Οι δικηγόροι μίλησαν για πιέσεις αλλά και για διοικητική σκοπιμότητα, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης. «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή, μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι» είπαν οι συνήγοροι.

Εν τέλει, η δίκη διεκόπη για 19 Ιανουαρίου, προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί για το εάν θα δικαστεί ενώπιον του ο Κινέζος κατηγορούμενος αλλά και για νομιμοποιηθεί η υπεράσπιση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι βάση του παραπεμπτικού βουλεύματος, οι κατηγορούμενοι δικάζονται, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δικάζεται και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Κατά τον τρόπο αυτόν, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και γιος του κατάρτιζαν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: