Φινλανδία: Εξαντλήθηκαν οι ταμπλέτες ιωδίου μετά από κυβερνητικές αναφορές για «πιθανό πυρηνικό ατύχημα»

Πολλά φαρμακεία στη Φινλανδία ξέμειναν από δισκία ιωδίου την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Υγείας της σκανδιναβικής χώρας συνέστησε στα νοικοκυριά να αγοράσουν δόσεις και να τις αποθηκεύσουν για περίπτωση έκτακτης ανάγκης διαρροής ραδιενέργειας εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για πυρηνικό συμβάν λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ένα ατύχημα σε έναν πυρηνικό σταθμό θα μπορούσε να απελευθερώσει ραδιενεργό ιώδιο στο περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να συσσωρευτεί στον θυρεοειδή αδένα», ανέφερε την Τρίτη το φινλανδικό υπουργείο Υγείας.

Φαρμακεία σε πολλά σημεία της Φινλανδίας ανέφεραν την Τετάρτη ότι είχαν ξεμείνει από δισκία ιωδίου, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο φάρμακο. Οι χονδρέμποροι φαρμάκων δήλωσαν επίσης ότι τα αποθέματά τους είχαν αδειάσει.

Το υπουργείο τόνισε πως η σύσταση για τα δισκία ιωδίου περιορίζεται σε άτομα ηλικίας 3 έως 40 ετών, λόγω των πιθανών κινδύνων που ενέχει η έκθεση σε ακτινοβολία για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Το υπουργείο δεν αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν αποκάλυψε πού θα μπορούσαν δυνητικά να συμβούν τέτοια πυρηνικά ατυχήματα. Είπε μόνο ότι αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση δισκίων ιωδίου, ώστε να ταιριάζουν με τις τελευταίες συστάσεις ιωδίου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο, ο Petteri Tiippana, γενικός διευθυντής της Αρχής Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Φινλανδίας, δήλωσε στη φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επικαιροποίησης και της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Ναι, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την επικαιροποίηση των οδηγιών», δήλωσε ο Tiippana στην εφημερίδα. «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επικαιροποιημένες οδηγίες σε περίπτωση που προκύψει τέτοια ανάγκη».

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια, το καταφύγιο σε εσωτερικούς χώρους είναι ο κύριος τρόπος για να προστατευτούν οι άνθρωποι από την επικίνδυνη ακτινοβολία, τόνισε το φινλανδικό υπουργείο Υγείας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: