Financial Times: Η ρωσική ελίτ είχε ταχθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αδυνατεί να επηρεάσει τον Πούτιν

Οι ρωσικές ελίτ είχαν ταχθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο, αλλά αδυνατούν να ασκήσουν επιρροή στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν δείχνει καμία πρόθεση ότι είναι έτοιμος να σταματήσει την εισβολή και δείχνει όλο και πιο αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους, γράφει η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο της (How Putin blundered into Ukraine — then doubled down), που αναφέρεται στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα γράφει ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 ο Πούτιν απομονώθηκε από τους σχετικά φιλελεύθερους συμβούλους του. Τους πρώτους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τους πέρασε στην κατοικία του στην ορεινή περιοχή Βαλντάι μαζί με τον παλιό του φίλο Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, ο οποίος «εμψύχωσε τον πρόεδρο να συνειδητοποιήσει την ιστορική του αποστολή» γεγονός που οδήγησε στην ιδέα να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ως προς την προετοιμασία της εισβολής ο Πούτιν βασίστηκε στις απόψεις ενός άλλου φίλου, του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος στην ουκρανική Ράντα (βουλή) και πρώην υψηλόβαθμου ουκρανού αξιωματούχου Βίκτορ Μεντβετσούκ. Αυτός σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο για το ότι οι Ουκρανοί θα υποδεχθούν τον ρωσικό στρατό «με ανοιχτές αγκάλες». Σύμφωνα με το σχέδιο, γράφουν οι Financial Times, ο Μεντβετσούκ θα καθίστατο ο ηγέτης της Ουκρανίας μετά την εισβολή, και την υποστήριξη προς το πρόσωπό του θα εξέφραζε με βιντεομήνυμά του ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το σχέδιο της εισβολής υποστήριξε η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), ενώ κατά τάχθηκαν η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας και το Γενικό επιτελείο στρατού. Εναντίον τάχθηκε ακόμη και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, επισημαίνει πηγή της εφημερίδας, αλλά ο Πούτιν του αντέτεινε ότι γνωρίζει καλύτερα το θέμα.

Ένα μεγάλο τμήμα της διοίκησης του Πούτιν και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν σε φίλους τους ότι τάσσονται κατά του πολέμου, αλλά νιώθουν αδύναμοι, γράφει η εφημερίδα. Μερικοί φιλελεύθεροι αξιωματούχοι ήδη κατά την διάρκεια του πολέμου προσπάθησαν να πείσουν τον πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή, αλλά εκείνος τους είπε ότι αντιλαμβάνεται πως η Ρωσία πληρώνει μεγάλο τίμημα αλλά είναι δικαιολογημένο.

Ο Πούτιν υπολογίζει, λένε πηγές της βρετανικής εφημερίδας που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, ότι η Ρωσία είναι περισσότερο προσηλωμένη στην νίκη στον πόλεμο απ’ ό,τι η Δύση στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Η εφημερίδα περιγράφει μια ιστορία για το πώς ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ γιατί ο Πούτιν δεν άκουσε τους συμβούλους του κατά την προετοιμασία της εισβολής.

«Ο Πούτιν έχει τρεις συμβούλους, τον Ιβάν τον Τρομερό, τον Μεγάλο Πέτρο και την Μεγάλη Αικατερίνη» απάντησε ο Λαβρόφ στον ολιγάρχη. Ο Λαβρόφ ενημερώθηκε για την έναρξη του πολέμου την νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου λίγες ώρες πριν αρχίσει η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα την βρετανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: