Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αντιπροεδρία – Είναι όμως τέχνασμα;

Η αντιπολίτευση βλέπει σ’ αυτήν την απόφαση ένα «προπέτασμα καπνού», πίσω από το οποίο κρύβεται… η κόρη του

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ πως θα είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας ώστε να συνεχίσει τη «σταυροφορία» του εναντίον των ναρκωτικών και των ανταρτών, μια απόφαση που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία βλέπει σ’ αυτήν ένα «προπέτασμα καπνού» και ένα τέχνασμα ώστε να αποφύγει ο Ντουτέρτε ενδεχόμενες δικαστικές διώξεις.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2016, είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, παρόλο που το σύνταγμα της χώρας το απαγορεύει.

«Θα διεκδικήσω την αντιπροεδρία», ανακοίνωσε ο Ντουτέρτε με ηχογραφημένη ομιλία του, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα το κόμμα του, το PDP-Laban. «Θα συνεχίσω τη σταυροφορία. Ανησυχώ κατά προτεραιότητα για την εξέγερση, μετά για την εγκληματικότητα και για τα ναρκωτικά».

«Μπορεί να μην έχω την εξουσία για να δώσω την κατεύθυνση ή τον προσανατολισμό, όμως θα μπορώ πάντα να εκφράζω δημόσια την άποψή μου».

Μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Ντουτέρτε διεξήγαγε μια αιματηρή εκστρατεία εναντίον των χρηστών και των ντίλερ ναρκωτικών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζήτησε τον Ιούνιο να αρχίσει έρευνα για χιλιάδες φόνους που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου», εκτιμώντας πως μπορεί να αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, το PDP-Laban επρόκειτο να υποστηρίξει τον γερουσιαστή Κρίστοφερ Λόρενς «Μπονγκ» Γκο, ο οποίος πρόσκειται από παλιά στον απερχόμενο πρόεδρο.

Πάντως ένα τμήμα του κόμματος αυτού, το οποίο υποστηρίζει τον σταρ της πυγμαχίας και εν δυνάμει υποψήφιο Μάνι Πακιάο, κατήγγειλε ότι το ψηφοδέλτιο των Μπονγκ Γκο και Ντουτέρτε αποτελεί ένα «προπέτασμα καπνού» που έχει στόχο να μην αποκαλυφθεί παρά την τελευταία στιγμή η πραγματική υποψήφιά τους: η Σάρα, η κόρη του Ντουτέρτε, η οποία ανήκει σε ένα άλλο κόμμα.

Ο μεγάλος συνασπισμός προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης 1Sambayan κατήγγειλε την ανακοίνωση του Ντουτέρτε λέγοντας πως «γελοιοποιεί» το σύνταγμα.

«Προφανώς κίνητρό του είναι ο φόβος ότι θα λογοδοτήσει τόσο στο ΔΠΔ όσο και στο δικό μας δικαστικό σύστημα», υπογράμμισε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός στο Facebook.

Αν κερδίσει η Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ή ο Μπονγκ Γκο, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον Ντουτέρτε από ποινικές διώξεις, σύμφωνα με παρατηρητές.

Σε ένα τμήμα της δήλωσης, που κόπηκε πριν μεταδοθεί, ο Ντουτέρτε διευκρίνιζε πως ο Μπον Γκο και ο ίδιος θα αποσυρθούν από την κούρσα αν είναι υποψήφια η κόρη του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος της προδρίας.

Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονται χωριστά και ο δεύτερος αντικαθιστά τον πρώτο σε περίπτωση αδυναμίας ή παραίτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: