F1: Ξεκινάει το βράδυ το GP της Αμερικής

Μπορεί το πρωτάθλημα της F1 να έχει κριθεί και ο Max Verstappen να είναι ο φετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής ωστόσο το ενδιαφέρον δεν μειώνεται. Σήμερα το βράδυ (για την Ελλάδα) ξεκινούν τα ανεπίσημα δοκιμαστικά και όλα δείχνουν ότι θα δούμε την Κυριακή πολύ καλό αγώνα.

Είναι ο 19ος (από τους 22 αγώνες) της φετινής χρονιάς. Σε μια σχετικά καινούργια πίστα με συνεχή ροή που λατρεύουν οι οδηγοί, θα γίνει στο Τέξας με καλές καιρικές συνθήκες ο αγώνας.

Το πρωτάθλημα μπορεί να ξεκαθάρισε από τον 18ο γύρο. Ο Max Verstappen κέρδισε στην Ιαπωνία τον αγώνα αλλά και τον 2ο παγκόσμιο τίτλο του στην F1. Όμως υπάρχουν και οι δεύτερες η τρίτες θέσεις.

Δεν ξέρω κατά πόσο ο Ολλανδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα κινηθεί στο όριο. Έχει άραγε λόγο να το κάνει; Ο ίδιος θέλει να κινηθεί αγωνιστικά σαν να μην έχει κριθεί τίποτα, απλά και μόνο για να κερδίσει άλλο ένα Grand Prix και να γράψει στο ημερολόγιο του άλλη μια νίκη.

Την Κυριακή ο Verstappen θα επιχειρήσει και πάλι το πρώτο σκαλί του βάθρου. Το ενδιαφέρον όμως θα πέσει στους Perez και Leclerc. O Μεξικανός πιλότος της Red Bull έχει 253 βαθμούς ενώ ο Charles Leclerc βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω του. Έχει 252 βαθμούς και θα επιχειρήσει να νικήσει στην πίστα του Austin για να εξασφαλίσει έστω τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης.

Υπάρχουν ακόμη δύο πιλότοι που βαθμολογικά βρίσκονται πολύ κοντά. Ο ένας είναι ο Russel που έχει 207 βαθμούς και ο δεύτερος είναι ο C.Sainz που έχει 202 βαθμούς. Λογικά θα «παλέψουν» για την 3η θέση. Τρίτη θέση ψάχνει και ο Hamilton που βρίσκεται λίγο πίσω με 180 βαθμούς. Δεδομένου ότι απομένουν άλλοι τέσσερις αγώνες -με εξαίρεση τη θέση του Verstappen- πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Όταν στο Τέξας την Κυριακή το μεσημέρι θα είναι δύο το μεσημέρι στην Ελλάδα θα έχουμε δέκα το βράδυ. Και αν όλα πάνε καλά ο αγώνας θα τελειώσει τα μεσάνυκτα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής (αναγράφουμε τις ώρες Ελλάδος)

21 Οκτωβρίου: Στις 22.00 θα γίνει το Practice 1.

22 Οκτωβρίου: Στις 01.00 θα γίνει το Practice 2

22 Οκτωβρίου: Στις 22.00 θα γίνει το Practice 3

23 Οκτωβρίου: Στις 01.00 θα γίνουν οι χρονομετρημένες δοκιμές για την Pole Position.

23 Οκτωβρίου: Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 22.00

Ο πρώτος αγώνας στο Austin (Τέξας)  έγινε το 2012. Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 5.513 Km. Οι αγωνιζόμενοι στους 56 γύρους θα καλύψουν 308 km και 405 m. Το ρεκόρ πίστας κατέχει από το 2019, ο Charles Leclerc ( 1.36.169) .

Στο Auston συναντάμε δύο ζώνες DRS. Η μία ζώνη είναι στην ευθεία της εκκίνησης και η δεύτερη ανάμεσα στις στροφές 11 και 12.

Τα συνολικά χιλιόμετρα που θα διανύσει ο κάθε οδηγός που θα τερματίσει υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι 308 και 405 μέτρα.

H πίστα της Αμερικής έχει ισορροπημένη χάραξη όσον αφορά στις απαιτήσεις που θέτει στα μονοθέσια και στα ελαστικά στους τομείς της ελκτικής πρόσφυσης, του φρεναρίσματος και των πλευρικών φορτίων. Eίναι μια πίστα με συνεχή ροή που λατρεύουν οι οδηγοί. Έχει κάποια απαιτητικά σημεία τα οποία δεν πρέπει να υποτιμήσει κανείς. Κάποια μέρη της στρώθηκαν με νέα άσφαλτο το 2020 ενώ πέρυσι έγιναν εργασίες για να εξομαλυνθούν οι ανομοιομορφίες που υποχρεώνουν τις ομάδες να αυξήσουν την απόσταση από το έδαφος. Αυτό επηρεάζει την αεροδυναμική απόδοση.

Επελέγησαν οι τρεις μεσαίες γόμες της γκάμας για το Austin. Η C2 είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C3 είναι η P Zero κίτρινη/μέση και η C4 είναι η κόκκινη/μαλακή. Η ανομοιόμορφη επιφάνεια της πίστας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της απόστασης από το έδαφος επηρεάζοντας την αεροδυναμική απόδοση. Για αυτό οι ομάδες μελέτησαν προσεκτικά τα δεδομένα για να βρουν το καλύτερο σετάρισμα. Πέρυσι το περσινό Αμερικάνικο Grand Prix ήταν στρατηγικής δυο αλλαγών. Φέτος όμως έχουμε μια νέα γκάμα ελαστικών οπότε η ιστορία μπορεί να είναι τελείως διαφορετική. Οι νέοι κανονισμοί, οι καιρικές συνθήκες και άλλες παράμετροι της πίστας μπορεί να παίξουν ρόλο.

Όπως στην Ιαπωνία έτσι και εδώ η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών θα είναι διευρυμένη στα 90 λεπτά, ώστε να δοκιμαστούν πρωτότυπα σλικ ελαστικά του 2023. Αυτό θα βοηθήσει να οριστικοποιήσουμε την μορφή των γομών προτού οι ομάδες δοκιμάσουν την τελική τους εκδοχή, μετά το τελευταίο Grand Prix στο Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα όλη η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών θα είναι αφιερωμένη στις δοκιμές ελαστικών με την Pirelli να καθορίζει τη δράση. Αν μια ομάδα δώσει την ευκαιρία σ’ έναν νέο οδηγό να δοκιμάσει στο FP1, θα έχει λίγο χρόνο στο FP2, για το δικό της πρόγραμμα προτού επικεντρωθεί στις δοκιμές ελαστικών. Τα πρωτότυπα ελαστικά μπορείτε να τα ξεχωρίσετε εύκολα γιατί απλά δεν έχουν χρώματα στα πλαϊνά.

Ο διευθυντής του μηχανοκίνητου αθλητισμού, MARIO ISOLA είπε σχετικά:

«Θα δοκιμάσουμε κάποια πρωτότυπα slick ελαστικά για το 2023 στην πίστα της Αμερικής.  Στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών πιθανόν να δούμε θεαματική βελτίωση του κρατήματος της πίστας. Κατά συνέπεια για τις ομάδες είναι κρίσιμο να συλλέξουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν στο FP3 για να καθορίσουν καλύτερα τη στρατηγική τους. Η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών θα είναι αφιερωμένη στα slick ελαστικά του 2023, καιρού επιτρέποντος. Οι καιρικές συνθήκες είχαν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για μια πίστα όπου πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα».

Τόσο τα ελεύθερα και χρονομετρημένα δοκιμαστικά όσο και τον αγώνα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε από την ΕΡΤ, την Cosmote TV και το F1 TV Pro.

F1: Ξεκινάει το βράδυ το GP της Αμερικής gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: