«Έχουμε καρδιά, τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία» λέει τώρα ο Λουκασένκο

Ο Λουκασένκο αρνείται τους ισχυρισμούς ότι χιλιάδες μετανάστες για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα

Πυρακτωμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό BBC, δήλωσε ότι είναι «απολύτως πιθανό» ο στρατός του να βοήθησε τους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, αλλά αρνήθηκε ότι κάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες στην Λευκορωσία για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα.

«Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως πιθανό. Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο BBC. «Ίσως κάποιοι να τους βοήθησαν. Αυτό δεν θα το συζητήσω καν».

Αλλά ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι προσκάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα, ανέφερε το BBC.

«Τους είπα ότι δεν πρόκειται να κρατήσω τους μετανάστες στα σύνορα, να τους κρατήσω στα σύνορα, και αν συνεχίσουν να έρχονται από εδώ και στο εξής, και πάλι δεν θα τους σταματήσω, γιατί δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά στην δική σας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι μετέφερε με φορτηγά εκατοντάδες μετανάστες πίσω στα σύνορα και ότι τους ωθούσε να αποπειραθούν να τα διασχίσουν παράτυπα, λίγες μόνον ώρες μετά την εκκένωση κύριων καταυλισμών τους στα σύνορα.

Η κατηγορία αυτή από την Πολωνία καθιστά σαφές ότι μια, όπως φάνηκε, αλλαγή στάσης αυτήν την εβδομάδα από το Μινσκ δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε επίλυση της μεθοριακής κρίσης, η οποία μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα. Περίπου 10 μετανάστες πιστεύεται ότι πέθαναν, ενώ είχαν κατασκηνώσει στο δάσος στα σύνορα μέσα στο ψύχος. Η Λευκορωσία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, αρνείται ότι υποκίνησε την κρίση σκοπίμως.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: