Έχω πολύ ανάγκη να κάνω μία σχέση και να ερωτευθώ, με ανησυχεί μήπως για κάποιον λόγο τους απωθώ ή γενικότερα μήπως κάνω κάποιο λάθος και δεν με πλησιάζουν

Είμαι 22 και μέχρι στιγμής δεν είχα καμία σοβαρή σχέση στην ζωή μου. Πριν 3 χρόνια ήμουν ερωτευμένη -ήταν ο πρώτος μου έρωτας- ωστόσο, από την πλευρά του ποτέ δεν ξεκαθάριζε αν ενδιαφέρεται ή όχι. Όταν εγώ απομακρυνόμουν και έβαζα τα όρια μου πάντα εκείνος γύριζε και έδειχνε πως με θέλει. Παρ’ όλα αυτά όσο ερωτευμένη και να ήμουν δεν μου άρεσε που έπαιζε μαζί μου και δεν με σεβόταν και τον χώρισα. Έκοψα κάθε επικοινωνία μαζί του. Προσπάθησε βέβαια να επανέλθει αλλά έκοψα κάθε μέσο επικοινωνίας. Μου πήρε περίπου έναν χρόνο να τον ξεπεράσω και αυτό γιατί ήθελα να μου δώσω χρόνο και χώρο, αλλά τελικά τα κατάφερα.

Αυτό που με προβληματίζει είναι πως από τότε δεν έχει βρεθεί κανείς να με συγκινήσει και σπάνια με φλερτάρουν. Τις περισσότερες φορές από αυτές μόνο μέσω social media κάτι που εμένα με αφήνει αδιάφορη γιατί προτιμώ την προσωπική επαφή. Έχω συνειδητοποιήσει πως δύσκολα οι άνδρες πλέον φλερτάρουν δια ζώσης και τις πιο πολλές φορές ζητούν να πάω σπίτι τους. Αρνούμαι πάντα καθώς δεν πάω σε σπίτια ανθρώπων που δεν γνωρίζω καλά και δεν εμπιστεύομαι. Μετά από αυτό εκείνοι ποτέ δεν επανέρχονται. Έχω όμως πολύ ανάγκη να κάνω μία σχέση και να ερωτευθώ. Με ανησυχεί μήπως για κάποιον λόγο τους απωθώ ή γενικότερα μήπως κάνω κάποιο λάθος και δεν με πλησιάζουν. Δεν έχω κάποιο παράπονο από την ζωή μου δουλεύω, σπουδάζω, έχω τις παρέες μου, αλλά μερικές φορές νιώθω ένα κενό που δεν έχω σχέση.

Γράφει η Σύμβουλος ψυχικής υγείας- ψυχολόγος Σοφία Υφαντή

Διαφαίνεται ότι το γεγονός δυσκολίας ανεύρεσης συντρόφου, σας προκαλεί έντονο άγχος και σας κάνει να σκέφτεστε πως ίσως φταίτε εσείς για αυτό. Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει στην διαδικασία του φλερτ από κοντά και να εστιάσετε σε αυτούς του παράγοντες.

Μπορεί οι εμπειρίες σας ως τώρα να σας δείχνουν ότι «οι άντρες δεν φλερτάρουν πια» όπως μου γράψατε, αλλά αυτή είναι μια πεποίθηση η οποία δεν ανταποκρίνεται σε όλο τον αντρικό πληθυσμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που προστατεύετε τον εαυτό σας και δεν βρίσκεστε σε ιδιωτικό χώρο ανθρώπων που δεν γνωρίζετε! Είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπράβο σας! Αυτό δείχνει την αυτοεκτίμηση που έχετε απέναντι στον εαυτό σας!

Από την άλλη, καλό θα ήταν εάν το γεγονός καθυστέρησης του ανθρώπου που φαντάζεστε στο πλάι σας, σας οδηγεί σε συναισθηματικές δυσκολίες πολύ συχνά και έντονα (άγχος, θλίψη, ενοχές, φόβο), να δοκιμάσετε να βρεθείτε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας που σας εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να διαχειριστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.

Επίσης, μέσα από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας θα αντιληφθείτε και εσείς η ίδια τι είναι αυτό που σας «συγκινεί» όπως γράφετε στους ανθρώπους ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σε εσάς, άρα και πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Ακόμα, μιλήσατε σχετικά με μια σκέψη πως «δεν σας φλερτάρουν». Πώς προκύπτει αυτή η σκέψη; Αυτό είναι καλό να απαντηθεί από τον εαυτό σας, ώστε να εξετάσετε αν δίνετε τα σωστά μηνύματα στο αντίθετο φύλο (π.χ. μήνυμα διαθεσιμότητας).

Σίγουρα η συντροφικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφαλαία στη ζωή ενός ανθρώπου και έχετε δίκιο και κάθε δικαίωμα να το αναζητάτε στην ζωή σας.

Κλείνοντας να σας πω, πως ο έρωτας που αναζητάτε είναι εχθρός με την αγωνία και το άγχος. Ο κάθε άνθρωπος για να ερωτευτεί χρειάζεται να έχει αυτόν τον εσωτερικό χώρο για να περάσει από την μονάδα στην δυάδα, και αυτό σίγουρα δυσκολεύει πολύ όταν βρισκόμαστε σε άγχος ή αν δεν έχουμε θεραπευτεί πλήρως από προηγούμενα συναισθηματικά τραύματα.

Σας εύχομαι από καρδιάς μια ομαλή εξέλιξη στα όνειρα σας!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Σοφία Υφαντή, ΜΑ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

τηλ: 6978842612

email: 

website: www.sofiayfanti.gr

Κηφισιά & Παλλήνη Αττικής

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: