Έχεις άγχος; Μην το αφήσεις να καταστρέψει τις σχέσεις σου!

Εάν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που τοτους κυριεύει με το παραμικρό, το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη κατάλαβει πόσο αυτό επηρεάζει εσένα την ίδια, την επίδοσή σου στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, την αυτοπεποίθησή ή τις πράξεις σου.

Ωστόσο, αυτό που συχνά δε λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι το άγχος επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Και δεν μιλάμε για το παραγωγικό άγχος, που μπορεί να σε κάνει καλύτερη, αλλά για εκείνο το συναίσθημα που σε καταβάλλει πλήρως και σου προκαλεί ένταση και νεύρα. Πολλές από εμάς τείνουμε να ξεσπάμε στο αγόρι μας όταν νιώθουμε έτσι, και αυτό από μόνο του μπορεί να καταστρέψει και την πιο όμορφη σχέση.

Πριν, όμως, αγχωθείς ακόμη και για αυτό (!), διάβασε τους 5 τρόπους που έχουμε για εσένα, με τους οποίους το άγχος επηρεάζει τις σχέσεις, αλλά και συμβουλές για να σταματήσεις να συμπεριφέρεσαι έτσι και να σώσεις την κατάσταση πριν να είναι αργά.

unsplash.com

Συμπεριφέρεσαι νευρικά στα αγαπημένα σου πρόσωπα

Όταν εμφανίζεται το άγχος, μπορούμε εύκολα να θυμώσουμε ή να εκνευριστούμε λόγω της υπερδιέγερσης και υπερέντασης που μας προκαλεί. «Τα άτομα με άγχος μπορεί να είναι απασχολημένα με την εμπειρία τους και τα συμπτώματα του άγχους, κάτι που μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ευερέθιστοι ή σε έξαρση», εξηγεί η Diante Fuchs, κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στα θέματα άγχους.

Αν αυτές οι εξάρσεις θυμού σού βγαίνουν συχνά προς το αγόρι σου, προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι ο εκνευρισμός σου δεν οφείλεται σε εκείνον ή σε οτιδήποτε έχει κάνει. Δοκιμάστε να πεις κάτι του τύπου: «Δεν είμαι στενοχωρημένη ή τσαντισμένη μαζί σου, απλώς νιώθω άγχος». Το να ονομάσεις αυτό που βιώνεις, μπορεί να διώξει αμέσως τα δύσκολα συναισθήματα και να κάνει το αγόρι σου να καταλάβει αυτό που περνάς και να σταθεί δίπλα σου. Έτσι, αντί να γίνει αμυντικός ή οξύθυμος απέναντί σου, θα ξέρει ότι έχεις ανάγκη να σου δώσει λίγο χώρο ή υποστήριξη, ανάλογα με το τι χρειάζεσαι.

Ακυρώνεις συχνά σχέδια

Όταν είσαι ανήσυχη, ακόμα και η σκέψη μιας εκδρομής ή ενός σχεδίου που είχες κάνει προηγουμένως, μπορεί να μοιάζει αφόρητη. «Πολλοί άνθρωποι με άγχος μπορεί να αντιδράσουν ακυρώνοντας σχέδια την τελευταία στιγμή λόγω έλλειψης ενέργειας ή φεύγοντας από κοινωνικές εκδηλώσεις όταν αισθάνονται καταβεβλημένοι. Ενώ άλλοι μπορεί να βλέπουν αυτή τη συμπεριφορά ως φυγή ή έλλειψη ενδιαφέροντος, είναι ένα μέσο επιβίωσης και αυτοσυντήρησης», υποστηρίζει ο Evan Marmol, κλινικός κοινωνικός λειτουργός και θεραπευτής που ειδικεύεται στο άγχος.

Για να αποφύγεις να γίνει θέμα αυτό στη σχέση σου, φρόντισε να είσαι απόλυτα ειλικρινής απεναντί του και να μην τον αφήσεις να νιώσει ότι τον βάζεις σε «δεύτερη μοίρα» ή δεν τον υπολογίζεις. Εξήγησέ του ότι ήσουν ενθουσιασμένη με τα σχέδιά σας, αλλά κάτι τέτοιο σε φέρνει σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή. Πρότεινέ του ένα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο νιώθεις πιο άνετα και περάστε χρόνο μαζί χωρίς να χρειαστεί να νιώσεις άβολα και εκείνος να στενοχωρηθεί.

unsplash.com

Έχεις ανάγκη από συνεχή επιβεβαίωση

Το άγχος μπορεί να σε κάνει να αναρωτιέσαι τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα: αν τους αρέσεις, αν σε αγαπούν, αν είναι θυμωμένοι μαζί σου ή αν τα συναισθήματά τους για εσένα έχουν αλλάξει. Εξαιτίας της ανησυχίας που συνοδεύει το άγχος, μπορεί να αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση ή να γίνεσαι πολύ ανασφαλής.

Είναι σημαντικό για εσένα να είσαι ειλικρινής και να βρεις άτομα που μπορούν να αποδεχτούν τις ανάγκες σου και να σε κάνουν να νιώθεις καθησυχασμένη. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς έτσι εξαιτίας του άγχους σου, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν πραγματικά και δε χρειάζεται να αμφιβάλλεις για τα συναισθήματά τους. Κάνε, επίσης, μια συζήτηση με τον φίλο σου και ζήτησέ του με όμορφο και γλυκό τρόπο, να σου εκδηλώνει τα συναισθήματά του όσο πιο συχνά μπορεί.

Στη photo gallery θα βρεις τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει το άγχος τις σχέσεις σου και πώς να το αντιμετωπίσεις.

Cover photo: unsplash.com

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: