Ευρωπαίος αξιωματούχος: 50-50 να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup

«50-50» είναι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ακόμα, η ίδια πηγή σημείωσε πως υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ωστόσο ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και εκτίμησε ότι «η εισήγηση του ΔΝΤ στο ΔΣ του θα είναι έγκαιρη για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο».

«Για να γίνει η εκταμίευση, το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Η εκταμίευση μπορεί να σπάσει σε δόσεις άμεσα συνδεδεμένες με το timing των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη εκταμίευση. Δεν θα δοθούν χρήματα, έως ότου το ΔΝΤ πει «ναι επί της αρχής ότι θα συμμετάσχει». Ούτως ή άλλως μεσολαβούν οκτώ εβδομάδες μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη πληρωμή χρέους. Είναι αρκετός χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία και κατόπιν αυτή να κατατεθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, να εγκριθεί και να υπάρξει εκταμίευση εγκαίρως.

Θα πρέπει τα πράγματα να συμφωνηθούν την Δευτέρα, ακόμη κι αν περάσουμε μια μακρά νύχτα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να λάβει την έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια, πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές του Ιουλίου, όπου «εξαφανίζονται» οι βουλευτές. Είναι πιθανόν στο Eurogroup του Ιουνίου να είναι πολύ αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: