Eurogroup «προετοιμασίας» – Στη Σύνοδο του ΔΝΤ το μεγάλο παζάρι

Επισήμως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Ατύπως δεν μπορεί παρά να συζητηθεί τόσο η πρόοδος επί της υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, όσο και η πρόοδος επί της πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι και τα δύο μέτωπα έχουν κοινό παρανομαστή τις καθυστερήσεις, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για κάλυψη της απόστασης τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα στοιχεία Αυγούστου σήμαναν καμπανάκια κινδύνου καθυστερήσεων στην εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την οποία εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου. Η τάση διόγκωσης, αντί για μείωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρείται να ανατραπεί με εμβόλιμες εκκαθαρίσεις εκκρεμών συντάξεων και επίσπευση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν τα στοιχεία τα οποία θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών προς τις 20 Οκτωβρίου στον ESM συνεχίζουν να δείχνουν υστέρηση έναντι του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,2 δισ. ευρώ, η δόση δεν θα χαθεί αλλά η εκταμίευσή της θα απαιτήσει νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στον ESM.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, μέχρι σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα από τη λίστα των 95 παραδοτέων έως τον Δεκέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, πενήντα μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο των καυτών εκκρεμοτήτων με ένα νομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη για να βγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου. Ο σχεδιασμός προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση ενός αγώνα δρόμου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν «κακοτοπιές».

Πέραν των καθυστερήσεων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην αξιολόγηση στο δημόσιο, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2016, στον προσδιορισμό του καταλόγου των μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν, ανατροπές ενδέχεται να προκαλέσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με πιθανά νέα μέτρα το 2018.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, αναχωρεί απευθείας για Ουάσινγκτον και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα έχει την ευκαιρία να λάβει μια πρόγευση των «διαθέσεων» του Ταμείου κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά των δανειστών, όταν και αναμένονται οι επικεφαλής στην Αθήνα. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων με τους δανειστές αναμένεται να μονοπωλήσουν οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα εργασιακά με τις αλλαγές στους κανόνες για την προκήρυξη απεργιών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο , το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η αγορά ενέργειας όπου ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί η λίστα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: