Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ – Σήμερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσον αφορά αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας μία ακόμη ψηφίδα στο παζλ της μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Τρένα και ΚΤΕΛ θα ταξιδεύουν με το 50% της πληρότητας και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Λίγο πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στα πλοία, όπου αναμένεται σήμερα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Στα αεροπλάνα επίσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, αλλά η πληρότητα θα μπορεί να αγγίζει το 100%, δηλαδή δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, εφόσον βεβαίως υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση.

Σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων και ΚΤΕΛ θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και θα υπάρχει σήμανση και μέριμνα για την τήρηση των αποστάσεων. Στα τρένα οι επιβάτες δεν θα κάθονται αντικριστά, για μείωση του κινδύνου μετάδοσης. Υπενθυμίζεται ότι από Δευτέρα 18 Μαϊου επιτρέπονται οι χωρίς αιτιολόγηση μετακινήσεις στην περιφέρεια και την Κρήτη.

Όσον αφορά στις αερομεταφορές, υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων και check in, την εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου σε συστήματα εξαερισμού των αεροσκαφών, την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας τόσο στους χώρους ελέγχου, όσο και στην παράδοση των αποσκευών.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις μεταφορές όμως αποτελούν όπως αναφέρθηκε μία μόνο ψηφίδα του παζλ με επίκεντρο τον τουρισμό. Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και θα παραδώσει την τελική της εισήγηση για τα επόμενα βήματα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο. Και αύριο, στη σύσκεψη του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Όπου υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις, θα κληθεί ο κ.Μητσοτάκης να επιλέξει μεταξύ υγειονομικών και οικονομικών κριτηρίων.

Το «πακέτο» για τουρισμό- αερομεταφορές- εστίαση θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως από τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη, στα πρότυπα της παρουσίασης του χρονοδιαγράμματος σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών, και θα εξειδικευθεί στη συνέχεια.

Επομένως, μέχρι αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν έχει κλειδώσει ακόμη. Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη 1η Ιουλίου να ανοίξει η χώρα στον τουρισμό, όπως επανέλαβε χθες ο κ. Μητσοτάκης στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα λόγο για πρωτόκολλα που «θα είναι λογικά, όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», ενώ έθεσε αισιόδοξα τον πήχη: «Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».

Το πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο, καθώς ανοίγουν για πρώτη φορά οι οργανωμένες παραλίες, θα κρίνει πάντως σε σημαντικό βαθμό και τις αποφάσεις για τον τουρισμό. Και αυτό καθώς θα αποτελέσει crash test για το καλοκαίρι που σε 15 ημέρες ξεκινά και επισήμως.

Όσον αφορά στην εστίαση, υπενθυμίζεται ότι έχει τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο δηλαδή στις 25 Μαΐου, κάτι που ζητούν οι καταστηματάρχες, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για 1η Ιουνίου.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: