Έτσι «επιβράβευσε» η Κίνα την υποστήριξη της Apple για το Χονγκ Κονγκ

Η Apple έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται δριμεία κριτική για τα γλυκά μάτια που κάνει στην Κίνα προκειμένου να καταπνίξει τις φωνές διαμαρτυρίας του Χονγκ Κονγκ.

Τον προηγούμενο μήνα κατέβασε από το App Store μια διαδραστική εφαρμογή που έδειχνε την παρουσία της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ σε πραγματικό χρόνο (HKmap.live), ένα app που χρησιμοποιούσαν μαζικά οι διαδηλωτές.

Ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της Apple, Τιμ Κουκ, υπεραμύνθηκε της κίνησης σε ένα εσωτερικό email στους υπαλλήλους του, λέγοντας πως η «επικίνδυνη εφαρμογή» παραβίαζε τους τοπικούς νόμους.

Όσα έκανε η Apple έφεραν μάλιστα την κατακραυγή και μερίδας μελών του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, που καλούσαν τον τεχνολογικό κολοσσό να αναιρέσει την απόφαση ώστε «να δείξετε πως η Apple βάζει τις αξίες πάνω από την αγορά και να σταθείτε στο πλευρό των γενναίων αντρών και γυναικών που παλεύουν για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια στο Χονγκ Κονγκ».

Όλοι κατηγορούσαν την Apple ότι συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση και τα τελευταία νέα επιβεβαιώνουν πιθανότατα τις αγαστές σχέσεις. Γιατί όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα της Κίνας, ο Τιμ Κουκ έγινε πρόσφατα κοσμήτορας πανεπιστημιακής οικονομικής σχολής της Κίνας.

Πρόεδρος του συμβουλίου του τμήματος οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έγινε συγκεκριμένα, μια θέση που θα κρατήσει για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα «South China Morning Post».

Κι ενώ δεν είναι το μόνο τεχνολογικό αφεντικό που τιμήθηκε με μια τέτοια θέση, η συγκυρία δεν είναι καθόλου καλή για τον ίδιο και την Apple…

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: