Εθνικές εκλογές 2019: Τα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες

Επισήμως σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου η χώρα μετά από τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής και λήξης της ΙΖ” Κοινοβουλευτικής Περιόδου από τον Φρούραρχο Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κυριαζόπουλο.

Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με αυτό οι εκλογές ορίζονται για τις 7 Ιουλίου, ενώ η Βουλή να ανοίξει εκ νέου στις 17 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Στο ενδιάμεσο, ο νικητής που θα προκύψει από τις κάλπες θα πρέπει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση ή εναλλακτικά να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε εκείνος να την παραδώσει στον επόμενο.

«Μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί στη χώρα ένα κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, γι’ αυτό ζητώ την διάλυση της Βουλής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, την Δευτέρα το απόγευμα ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Σύμφωνα με όσα ορίζει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία ξεκινάει με τη θυροκόλληση του διατάγματος διάλυσης της Βουλής και οι συνδυασμοί που θέλουν να συμμετάσχουν έχουν διορία 9 μέρες μετά τη θυροκόλληση.

Το Προεδρικό Διάταγμα και το άρθρο 41

Το Προεδρικό Διάταγμα θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, ο φρούραρχος της Βουλής, υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Κρέτσος, στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ ή Έφη Αχτσιόγλου αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο έγγραφο  αναγράφεται και η ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών (7 Ιουλίου), ενώ στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, δεν θα οριστεί προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που προβλέπεται από το άρθρο 41, είναι να οριστούν οι εκλογές εντός τριάντα ημερών και στη συνέχεια η σύγκλιση της νέας Βουλής, εντός των τριάντα ημερών μετά τις εκλογές.

Τι προβλέπει το άρθρο 41 (παράγραφος 2)

  1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Οι εκλογές ενεργούνται από την κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
  2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα.
  3. Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
  4. H Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
  5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

* Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές».

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: