ΕΣΡ: Επικίνδυνα παραϊατρικά σκευάσματα προβάλλονται ανεξέλεγκτα στην τηλεόραση

Ανεξέλεγκτη είναι η τηλεοπτική διαφήμιση επικίνδυνων παραϊατρικών σκευασμάτων που δεν έχουν καν την έγκριση του ΕΟΦ, όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ροδόλφο Μορώνη.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρθηκε στην τηλεοπτική προβολή προϊόντων αγνώστου προελεύσεως που εμφανίζονται σαν δήθεν ελιξήρια νεότητας και, εκτός του ότι παραπλανούν τους τηλεθεατές, ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Θα έπρεπε να υπάρξει νομοθεσία για να απαγορέυσουμε την τηλεοπτική μετάδοση των σκευασμάτων αυτών» είπε ο κ. Μορώνης. «Ως ΕΣΡ δεν έχουμε αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις προϊόντων που δεν έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ παρά μόνο να κάνουμε συστάσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς που τα προβάλουν», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ μίλησε ακόμη για τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να γίνει με νομική ασφάλεια ο διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών. «Είμαστε σε διαδικασία σύνταξης της προκήρυξης», είπε για επαναλάβει πως απαιτούνται επιπρόσθετες νομοτεχνικές βελτιώσεις του «νόμου Παππά».

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι επεξεργάζονται τις προτάσεις μας για νομοτεχνικές βελτιώσεις. Το μόνο που μπορώ να πω από πλευράς διαδικασιών είναι ότι με την ισχύουσα νομοθεσία από την ώρα που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη απαιτείται διάστημα 45 ημερών που θα μείνει ανοικτή για να μπορέσουν να την διαβάσουν και να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι. Στην συνέχεια απαιτείται ένα διάστημα για έλεγχο των πιστοποιητικών και έλεγχο οικονομικών στοιχείων. Στην προηγούμενη διαδικασία είχαμε 20 ημέρες ελέγχου και 7 ημέρες για εξέταση ενστάσεων. Θα καταφύγουμε στην βοήθεια άλλης αρχής για τον έλεγχο των οικονομικών αλλά δεν νομίζω ότι θα περιοριστούμε στο 20ήμερο, ίσως πάρει κι άλλο χρόνο. Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια δημοπρασίας», υπογράμμισε ακόμα.

ellada

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: