ESM: Μειώνεται 45 δισ. ευρώ το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε επιτυχώς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα μέσα στο 2017.

Αυτό το πακέτο μέτρων έχει στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ESM, ενώ αναμένεται να μειώσει μακροπρόθεσμα το χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM, η συνολική δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2060 και ο λόγος ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την προβλεπόμενη στην αρχική εκτίμηση 20 ποσοστιαίων μονάδων και πέντε ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

«Ο ΕΜΣ ολοκλήρωσε το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να περάσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλιγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: