ΕΣΑΜΕΑ για το αναβατόριο της Ακρόπολης: Το δικαίωμα στον πολιτισμό είναι θεμελιώδες και καθολικό

Στο θέμα με το αναβατόριο της Ακρόπολης, που είναι εκτός λειτουργίας και πάλι, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τονίζοντας πως εν έτη 2019 η Ελλάδα οφείλει να παρέχει προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς της χώρους, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες, σεβόμενη την ασφάλεια αλλά και την ανεξαρτησία τους.

«Προβληματικό από μόνο του σαν γεγονός είναι ότι η χώρα διαθέτει μόνο ένα αναβατόριο σε αρχαιολογικό χώρο, και αυτό τοποθετημένο για τους Ολυμπιακούς και του Παραολυμπιακούς αγώνες, μετά από μεγάλες πιέσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας. Ο αναχρονισμός αυτού του συμβάντος κυριαρχεί γενικότερα στο θέμα των αρχαιολογικών αξιοθέατων της χώρας μας. Οι όποιες προσπάθειες να γίνουν κάποιοι χώροι προσβάσιμοι είναι αποσπασματικές και ξεκινούν και βασίζονται στο φιλότιμο λίγων. Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν το σεβασμό που δείχνουμε ως χώρα προς τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα, ένα εκ των οποίων είναι και η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην αρχαία μας κληρονομιά. Ταυτόχρονα έχει άμεση σχέση με την οικονομία, καθώς επηρεάζει πολύ αρνητικά τον τουρισμό, αλλά και με τους θεσμούς και τα θέματα των δικαιωμάτων, καθώς αυτή η κατάσταση παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει» σημειώνει η ΕΣΑΜΕΑ σε ανακοίνωσή της.

«Για την Ακρόπολη η λύση είναι η άμεση αποκατάσταση του παρόντος αναβατορίου και ταυτόχρονα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα λύνει το ζήτημα οριστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η υπουργός. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη- οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία, τουτέστιν με πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, με πινακίδες σε μπρέηλ για τα άτομα με αναπηρία όρασης κ.λπ. Το δικαίωμα στον πολιτισμό, όπως προείπαμε, είναι θεμελιώδες και καθολικό!» καταλήγει η Συνομοσπονδία.

Το θέμα είχε ξαναέρθει στο προσκήνιο πριν λίγο καιρό, όταν πατέρας και άλλοι γονείς είχαν σηκώσει στα χέρια μαθητή που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο για να ανέβει στην Ακρόπολη, καθώς το αναβατόριο ήταν εκτός λειτουργίας.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: