Έρευνα: Το 33% των Αμερικανών είναι… ζόμπι

Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο — Το 1/3 των αμερικανών έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης, παραπατάνε και δεν έχουν καλή μνήμη — Αγχος, ψυχολογικά προβλήματα και έλλειψη ύπνου η αιτία του φαινομένου λένε οι επιστήμονες

Περπατούν στο δρόμο σαν χαμένοι, σαν να έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή να έχουν ένα βαρύ χτύπημα στο κεφάλι από κάποιο τροχαίο ατύχημα. Το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν την εικόνα… ζόμπι.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι το 33% των ενηλίκων στη χώρα του Τζο Μπάιντεν κινούνται στο χώρο σαν να είναι ζαλισμένοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και δεν έχουν καλή μνήμη.

Η περίεργη αυτή συμπεριφορά τους πηγάζει από το στρες καθώς επίσης και από την έλλειψη ύπνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 31.000 ατόμων (άνω των 18 ετών), ο ανεπαρκής ύπνος, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και το άγχος είναι οι αιτίες μιας πληθώρας συμπτωμάτων που οι γιατροί συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν όταν έχουν απέναντί τους ασθενείς που έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι.

Τα συμπτώματα αυτά που οι γιατροί αποκαλούν «σύνδρομο μετά από διάσειση» (PCS), συμπεριλαμβάνουν από επίμονους πονοκεφάλους, ζάλη και άγχος, έως αϋπνία και απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης.

Το 27% των Αμερικανών ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αισθάνονται πολλά από αυτά τα συμπτώματα, ενώ από τους μισούς έως τα τρία τέταρτα, παραδέχονται ότι νιώθουν τουλάχιστον ένα από αυτά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι κόπωση, χαμηλή ενέργεια και υπνηλία. Ωστόσο, παρά τα ευρήματά τους, οι μελετητές πιστεύουν ότι το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό θα μπορούσε να είναι σαφώς πολύ υψηλότερο.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Αθλητική Ένωση των ΗΠΑ και τον αμερικανικό στρατό, διενεργήθηκε για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας των αθλητών και των στρατιωτών που υπέφεραν από συμπτώματα διάσεισης.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 2.039 μέλη στρατιωτικής ακαδημίας και 18.548 φοιτητές αθλητές.

«Οι αριθμοί ήταν υψηλοί σε αυτόν τον τομέα, αλλά είναι αρκετά σοκαριστικό», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Τζακλίν Κακίς, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Το δείγμα της έρευνας συμπεριλάμβανε και αθλητές που θεωρητικά είναι σε καλή φυσική κατάσταση και, παρ’ όλ’ αυτά, αντιμετωπίζουν πολλά συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται σε άτομα μετά από διάσειση. Έτσι, κοιτάζοντας τον γενικό πληθυσμό, πιθανότατα το ποσοστό θα είναι σαφώς υψηλότερο», προσθέτει.

Για την επικεφαλής της έρευνας, «εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάσειση, τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα».

Ορισμένα συμπτώματα όπως, η ζάλη ή η ευαισθησία στο φως συνδέονται στενά με τη διάσειση, άλλα, όμως, όπως η κόπωση, η υπνηλία ακόμη και οι πονοκέφαλοι, μπορούν να συνδεθούν με πληθώρα αιτιών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην αθλητική επιθεώρηση «Sports Science».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: