Έρευνα δικαιώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι του παραδοσιακού

Οι καπνιστές που εγκαταλείπουν τελείως το παραδοσιακό τσιγάρο για χάρη του ηλεκτρονικού, μπορούν να ελπίζουν ότι θα βάζουν πλέον στον οργανισμό τους λιγότερες καρκινογόνες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

     
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Λάιον Σαχάμπ του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», μελέτησαν 181 πρώην ή νυν καπνιστές, από τους οποίους ορισμένοι είχαν γίνει ατμιστές (χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου).
     
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ούρων και σάλιου από όλους τους συμμετέχοντες και έψαξαν να δουν σε ποιο βαθμό ο οργανισμός καθενός ατόμου είχε ίχνη καρκινογόνων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο κανονικό τσιγάρο.
     
Διαπιστώθηκε ότι όταν οι καπνιστές είχαν γίνει πλήρως ατμιστές για τουλάχιστον έξι μήνες, τα επίπεδα της εθιστικής ουσίας νικοτίνης στο σώμα τους δεν μεταβλήθηκαν. Όμως άλλες τοξικές ουσίες μειώθηκαν αισθητά και έπεσαν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που υπάρχουν σε όσους κάνουν θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (π.χ. με ειδικά «τσιρότα» ή τσίχλες).
     
 Όπως είπε ο Σαχάμπ, «αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει ότι η πλήρης στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνων σχετικών με το κάπνισμα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση».
     
Η μείωση αυτών των επικίνδυνων ουσιών είναι από 56% έως 97%, σύμφωνα με τους ερευνητές, για όσους χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο εδώ και χρόνια.
     
Οι υπέρμαχοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων έσπευσαν να χαιρετίσουν τη μελέτη ως απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σώζουν ζωές και ως απομυθοποίηση της κατηγορίας ότι το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το κάπνισμα.
     
Από την άλλη όμως, οι σκεπτικιστές αντέτειναν ότι, όπως έδειξε η μελέτη, όσοι καπνιστές δεν το κόβουν τελείως και απλώς το μειώνουν, κάνοντας παράλληλα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική μείωση των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό τους, σε σχέση με τους κανονικούς καπνιστές.
     
Εκτιμάται ότι περίπου τρεις στους τέσσερις ατμιστές παραμένουν καπνιστές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Μερικοί ατμίζουν συστηματικά σε μέρη όπου απαγορεύεται το παραδοσιακό τσιγάρο.
     
Ακόμη, οι σκεπτικιστές επισήμαναν ότι η νέα μελέτη εστιάσθηκε σε ορισμένες μόνο γνωστές τοξίνες που περιέχει το παραδοσιακό τσιγάρο και όχι σε όλες, ενώ δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις τοξίνες που μπορεί να παράγονται από το ίδιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
     
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -που δεν περιέχει καπνό- έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή αγορά της τάξης των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την Euromonitor International. Υπολείπεται όμως ακόμη κατά πολύ της αγοράς τσιγάρων, που φθάνει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου (δηλαδή ο συνολικός τζίρος των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι λίγο μεγαλύτερος από το 1% μόλις του τζίρου των παραδοσιακών τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού).
      “
Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί, ιδίως μεταξύ των εφήβων, ως «προθάλαμος» για το κανονικό τσιγάρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί τη Νο 1 αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σκοτώνοντας περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: