Ερντογάν: Θα χαλάσουμε τα παιχνίδια τους, απειλές και εμπάργκο δεν θα μας σταματήσουν

Νέο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως προς τις ΗΠΑ απέστειλε πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των επαπειλούμενων κυρώσεών προς την Τουρκία, ότι θα χαλάσει τα παιχνίδια τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χαλάσουμε το παιχνίδι τους. Οι δυνατότητες της Τουρκία είναι αρκετές για να τα υπερκεράσουν όλα αυτά. Όταν εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας, δεν υπάρχουν κυρώσεις ούτε συναφείς απειλές, ούτε φορολογικές επιβολές, ούτε κανένα εμπάργκο μπορεί να μας σταματήσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας προς βιομηχάνους και επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το οικονομικό κλίμα στη χώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Η λίρα πάντως έχει υποτιμηθεί κατά 17% από τις αρχές του χρόνου και χθες κατέγραψε νέο ρεκόρ απέναντι στο δολάριο, καταρρίπτοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 6 λιρών. Η ισοτιμία κυμάνθηκε στο 1 δολάριο/6.20 λίρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά την εθνικιστική ρητορική και τις στρατιωτικές νίκες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της ιστορίας για να επιδείξει την πυγμή της χώρας του, από την εποχή της μάχης του Ματζικέρτ μέχρι την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

«Όπως και ο Σουλτάνος Αλπαρσλάν, που άνοιξε τις πόρτες της Ανατολίας το 1071, έτσι και σήμερα ο λαός μας είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιερές αξίες μας. Τον τελευταίο αιώνα δε, το δείξαμε σε κάθε ευκαιρία από τα Δαρδανέλια μέχρι τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, από την Κύπρο μέχρι τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τελευταία την 15η Ιουλίου», επισήμανε.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στείλει το δικό του μήνυμα προς την Ε.Ε. ανήμερα της ημέρας της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «η Ε.Ε. χρειάζεται πολύ περισσότερο την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε. Η Τουρκία συνεχίζει το δρόμο της με αποφασιστικότητα, παρά τις προσπάθειες κάποιων να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σύμφωνα πάντως με τον Τούρκο πρόεδρο, η ένταξη στην Ε.Ε. έχει νόημα στο πλαίσιο μίας εξίσωσης από την οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούν να επωφεληθούν. «Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μία εξίσωση επιβλαβή για την ίδια», επισήμανε.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: