Ερντογάν: Στρατηγική η σχέση μας με το Καζακστάν

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καζίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπαιξε και πινγκ-πονγκ μπροστά στις κάμερες με τον Τούρκο πρόεδρο…

Η Τουρκία και το Καζακστάν φιλοδοξούν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Καζακστάν Καζίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ στην Αγκυρα.

«Αξιολογήσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Καζακστάν ξεπέρασε τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Επομένως, υπερβήκαμε τον στόχο των 5 δισ. δολαρίων που είχαμε θέσει βραχυπρόθεσμα. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας για 10 δισεκατομμύρια με ταχύτατα βήματα», είπε ο Ερντογάν.


Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία και το Καζακστάν έχουν αναγάγει τη συνεργασία τους σε ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον περιφερειακό αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνική επίλυσή της. «Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες έπαιξαν και λίγο πινγκ πονγκ — αν και φάνηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το κατέχει το σπορ…

Από την πλευρά του, ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύ σημαντικό στρατηγικό εταίρο του Καζακστάν». Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Καζακστάν, είπε ο Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι ο λαός του Καζακστάν δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τοκάγεφ στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Τουρκία και το Καζακστάν υπέγραψαν 15 συμφωνίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς των μεταφορών, της αμυντικής βιομηχανίας, της τεχνολογίας, του εμπορίου, της γεωργίας, της παιδείας και του πολιτισμού.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: