Έπτα τρόποι για να κοιμηθείς πιο γρήγορα

Οι νυχτερινές αυπνίες δημιουργούν υπερένταση, εκνευρισμό και μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στον οργανισμό που καταλήγει να μην ξεκουράζεται ποτέ! 

Όσο κι αν κουραστείς μέσα στη μέρα, καταλήγεις με τέτοια υπερένταση που είναι πρακτικά αδύνατον να ηρεμήσεις για να κοιμηθείς μια φυσιολογική ώρα. Όπως γράφει το govastileto.gr, υπάρχουν τρόποι οι οποίο μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε πιο σύντομα και να ξεκουραστούμε περισσότερο:

1. Σβήστε όλα τα φώτα

Καθώς πλησιάζει η ώρα για ύπνο, το σώμα μας αρχίζει να παράγει μελατονίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και την αφύπνισή μας. Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής ανεβαίνουν όταν κοιμόμαστε αλλά ακόμα και η ελάχιστη ύπαρξη φωτός μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία της μελατονίνης. Πριν κοιμηθείτε, λοιπόν, φροντίστε να έχετε σβήσει όλα τα φώτα.

2.Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας

Ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας ακόμα και μια ώρα πριν τον ύπνο. Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως που είναι γνωστό και ως αντι-μελατονίνη, την ακριβώς αντίθετη ουσία δηλαδή από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να κοιμηθούμε. Αντί, λοιπόν, να ασχολείστε με το κινητό σας δοκιμάστε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή να παρακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα στην τηλεόραση.

3. Αποκτήστε συγκεκριμένες συνήθειες πριν τον ύπνο

Μετά από μια κουραστική μέρα το να έχετε συγκεκριμένα πράγματα να κάνετε χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεστε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αρχίστε καθαρίζοντας το πρόσωπό σας και κάντε μια μάσκα προσώπου. Έπειτα, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντουζ καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι ο ατμός αρχικά μπορεί να αφυπνίζει το σώμα μας, αλλά μετά από αυτό ο οργανισμός έχει χαλαρώσει και μπορούμε να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

4. Τσεκάρετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας

Είναι κάτι που πρέπει να έχετε φροντίσει αρκετή ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Το καλοκαίρι φροντίστε ο χώρος σας να είναι δροσερός, ανοίγοντας τον κλιματισμό μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο και το χειμώνα κάντε το ίδιο με τη θέρμανση. Όταν ξαπλώσετε, η θερμοκρασία θα είναι ιδανική, πράγμα που θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στο να κοιμηθείτε άμεσα.

5. Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο ύφασμα

Στον ύπνο μέχρι και αυτό έχει μεγάλη σημασία: τα σεντόνια τα οποία βάζετέ στο κρεβάτι μέχρι και αυτά που φοράτε. Επιλέξτε βαμβακερά υφάσματα για το καλοκαίρι που είναι πιο δροσερά και θα σας βοηθήσουν να μην ξυπνήσετε από τη ζέστη. Φορέστε πιτζάμες από ελαφρύ υλικό, όπως είναι το σατέν, για να νιώθετε ακόμα πιο δροσερά.

6. Κάντε ευχάριστες σκέψεις

Προσπαθήστε να σκεφτείτε πράγματα όπως τον επόμενο προορισμό των διακοπών σας, το θέμα του τελευταίου βιβλίου το οποίο διαβάσατε ή ακόμα και την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά.

7. Δοκιμάστε μια άσκηση αναπνοής

Μια άσκηση αναπνοής βοηθάει το μυαλό σας και το σώμα σας να χαλαρώσει. Ενώ είστε ξαπλωμένες, πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη, μετρήστε έως το τέσσερά και έπειτα εκπνεύστε. Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το επτά και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το οκτώ και επαναλάβετε την όλη διαδικασία τρεις φορές. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε εύκολα και γρήγορα.

 

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: