Επίτροπος Ενέργειας: Με ασφάλεια θα αντιμετωπίσουμε ένα κρύο χειμώνα

Την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για το νέο κανονισμό μείωσης φυσικού αερίου, εξέφρασε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, στους πολίτες και σε όσους ελπίζουν να δουν σημάδια διχασμού στην ΕΕ», δήλωσε η Σίμσον.

«Το σημαντικότερο είναι ότι θα αρχίσουμε να εξοικονομούμε φυσικό αέριο από τώρα και υπάρχει το σχέδιο για να δράσουμε μαζί και συντονισμένα. Η προληπτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε βεβιασμένες και μονομερείς αποφάσεις όταν θα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε η Επίτροπος Ενέργειας.

Σημείωσε, επίσης, ότι βάσει των υπολογισμών της Επιτροπής, η επίπτωση της μείωσης φυσικού αερίου στο μέσο ΑΕΠ της ΕΕ θα είναι σημαντικά μικρότερη αν η εξοικονόμηση ξεκινήσει τώρα, παρά αργότερα, υπό την πίεση της Μόσχας.

Η Κ. Σίμσον τόνισε ότι η σημερινή πολιτική συμφωνία θα οδηγήσει σε τόση εξοικονόμηση φυσικού αερίου όση απαιτείται για να αντιμετωπίσει η ΕΕ με ασφάλεια ένα μέσο κρύο χειμώνα, ακόμα και αν η Ρωσία διακόψει εντελώς τον εφοδιασμό μέσα στον Ιούλιο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι βάσει των υπολογισμών της Επιτροπής, αν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ένα κενό εφοδιασμού της τάξεως των 45 εκατ. κυβικών μέτρων — ποσότητα που αντιστοιχεί στην ανάγκη μείωσης κατά 15% τους επόμενους οχτώ μήνες. Αν ο χειμώνας είναι κανονικός, το κενό θα είναι της τάξεως των 30 εκατ. κυβικών μέτρων, είπε η Επίτροπος Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζοζέφ Σικέλα, παραδέχθηκε ότι η σημερινή συμφωνία δεν ήταν εύκολη αλλά στο τέλος όλοι αναγνώρισαν ότι «οι θυσίες είναι απαραίτητες». «Η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Επιτροπή που βοήθησε να βρεθεί ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός», πρόσθεσε. «Η σημερινή απόφαση διασφαλίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε δραματικές συνέπειες το χειμώνα. Δε θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να απειλεί την ασφάλειά μας χρησιμοποιώντας το αέριο ως πολιτικό εργαλείο», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τσεχίας, τα βασικά σημεία της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη στο Συμβούλιο είναι τα εξής:

Εθελοντική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% (σε σχέση με τη μέση κατανάλωση των τελευταίων πέντε ετών) από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Αν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος εφοδιασμού φυσικού αερίου θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο, αν τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη δηλώσουν κατάσταση συναγερμού σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη.

Τα κράτη-μέλη έχουν την ευελιξία να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Στη συμφωνία προστέθηκαν διάφορες και ειδικά στοχευμένες εξαιρέσεις που αντανακλούν τη διαφορετική κατάσταση στα κράτη-μέλη. Μεταξύ αυτών, είναι η εξαίρεση που δίνεται στις χώρες της Βαλτικής, των οποίων το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από αυτό της Ρωσίας. Εξαίρεση δίνεται, επίσης, στα νησιά (Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία) που δεν έχουν ενεργειακή διασύνδεση με το σύστημα της ΕΕ. Δίνονται εξαιρέσεις σε κράτη-μέλη που έχουν αποθέματα αερίου πάνω από το απαιτούμενο επίπεδο (80% φέτος).

Εξαιρέσεις δίνονται και για κρίσιμης σημασίας βιομηχανίες και αλυσίδες εφοδιασμού, ώστε να μην πληγεί η οικονομία της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη με περιορισμένες διασυνδέσεις μπορούν να μειώσουν το δεσμευτικό στόχο καθώς έχουν μειωμένη δυνατότητα να βοηθήσουν γειτονικά κράτη-μέλη.

Τέλος, δίνεται εξαίρεση για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που συνδέονται με την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: