Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη «απετράπη την ημέρα των επιθέσεων στο Παρίσι»

Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη απετράπη την ίδια μέρα που συνέβησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Associated Press αναφέρει πως την Πέμπτη, μία μέρα πριν καταλάβει ο τρόμος το Παρίσι, οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ είχαν προειδοποιήσει για επικείμενες επιθέσεις της ISIS.

«Οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες έστειλαν μήνυμα ότι ο ηγέτης της ομάδας, Άμπου Μπακρ αλ-Μπαγκάντι, έδωσε εντολή για επιθέσεις σε χώρες της συμμαχίας που πολεμούν εναντίον τους στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και στο Ιράν και τη Ρωσία, «μέσω βομβαρδισμών, δολοφονιών ή ομηριών τις επόμενες ημέρες»» αναφέρει το πρακτορείο.

Στην Τουρκία, κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο AFP: «Νομίζουμε ότι σχεδίαζαν μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα με εκείνες του Παρισιού […] τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών μας αφήνουν να εννοηθεί ότι αποτρέψαμε μια μεγάλη επίθεση».

Την Παρασκευή η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη πέντε πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον Βρετανό Έιν Λέσλι Ντέιβις. Ο άνδρας αυτός φέρεται ότι ήταν στενός συνεργάτης του επονομαζόμενου «Τζιχάντι Τζον» του Βρετανού δήμιου του Ισλαμικού Κράτους που πιθανότατα σκοτώθηκε την προηγούμενη ημέρα σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

«Οι πέντε ύποπτοι πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να εξαπολύσουν επίθεση στην Τουρκία» εξήγησε ο τούρκος αξιωματούχος.

Οι τουρκικές αρχές αποδίδουν στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μια σειρά από επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο τουρκικό έδαφος. Μεταξύ αυτών η επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, στις 10 Οκτωβρίου, όπου βρήκαν τον θάνατο 102 άνθρωποι.

in.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: