Επιστολή Αχτσιόγλου σε FΤ κατά της μείωσης των συντάξεων

Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη διότι δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές, αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε επιστολή της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, προτρέποντας την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να ακούσει για το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα.

Η υπουργός επισημαίνει ότι μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συντάξεις πέρυσι, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται να είναι μικρότερη του 9% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο μέσος όρος της ευρωζώνης σχετίζεται μόνο με το κόστος χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι τις συνολικές δαπάνες, αναφέρει η υπουργός προσθέτοντας ότι το συγκρίσιμο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 5% του ΑΕΠ.

Η διαφορά δεν σχετίζεται με ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου στην επιστολή της. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, παράλληλα με μια σημαντική αύξηση στην ανεργία, οδηγώντας σε σοβαρή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Παρ? όλα ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μια συνολική μεταρρύθμιση που εγγυάται εξοικονόμηση ύψους 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018, αναφέρει η υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: