Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς να σκοτώσουν το ζώο

Την πρώτη μπριζόλα από κύτταρα αγελάδας έφτιαξαν επιστήμονες στην ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Aleph Farms, που έχει την εμφάνιση και γεύση της γνωστής μοσχαρίσιας μπριζόλας.

Οι επιστήμονες απέσπασαν 4 τύπους κυττάρων από την αγελάδα, φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να αλληλεπιδράσουν το ένα με το άλλο και να πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή παρόμοια με μυϊκό ιστό.


Η μπριζόλα παρήχθη σε συνεργασία με το Technion Israel Institute of Technology με σκοπό να υπάρξει μια εναλλακτική στην παραδοσιακή μπριζόλα, εναλλακτική η οποία δεν αποφεύγει μόνον το στάδιο της σφαγής του ζώου αλλά είναι και βιώσιμη, περιβαλλοντικά.

Η συγκεκριμένη μπριζόλα είναι απλά πρωτότυπο. Έχει την ίδια κρεάτινη εμφάνιση με τη συμβατική μοσχαρίσια, οι μεγάλοι σεφ δεν έχουν κανέναν λόγο να ντραπούν για να τη σερβίρουν. Επιπλέον – και αυτό ας ληφθεί σοβαρά υπόψη – δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος.


«Διαμορφώνουμε το μέλλον της βιομηχανίας κρέατος, στην κυριολεξία» αναφέρει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aleph Farms, Ντιντιέ Τούμπια. «Στην Aleph Farms, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Κάναμε το όραμα πραγματικότητα με το να δημιουργήσουμε μια μπριζόλα υπό ελεγχόμενες συνθήκες» συμπληρώνει

Με βάση την εταιρεία, ο χρόνος δημιουργίας κάθε ενός, πάχους πέντε χιλιοστών, πρωτοτύπου, ανήλθε σε 2-3 εβδομάδες και το κόστος σε 50 δολάρια (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο, το 2013, που είχε ανέλθει σε 225.000 δολάρια).

Στην Aleph Farms φιλοδοξούν να είναι, σε 3-4 χρόνια, σε θέση να διαθέσουν στο εμπόριο τη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου.

Πηγή: diaforetiko

(?)

viral

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: