Επίσκεψη Κικίλια και Χαρδαλιά στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας επισκέφθηκαν σήμερα (18/03) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, καθώς και για τα σχέδια που επικαιροποιούνται καθημερινά εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ακολούθησαν δηλώσεις…

Ο κ. Κικίλας σημείωσε: «Επισκεφθήκαμε το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ με τον υφυπουργό, τον κ. Χαρδαλιά, τον οποίο θέλω και δημοσίως να συγχαρώ για τη νέα του θέση και τα καθήκοντα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Θυμίζω, ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν δυο επιχειρησιακά κέντρα, του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ. Με το νόμο που περάσαμε στην αρχή του έτους, τα συγχωνεύσαμε σε ένα και αυτό αποδεικνύεται πολύ σωστή επιλογή.

Ο κ. Χαρδαλιάς είχε μια πρώτη ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, και όλα τα στελέχη, διασώστες, επιχειρησιακούς και επιτελικούς παράγοντες.

Καταλαβαίνετε πλέον ότι συνεργάζονται όλοι -Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ο Στρατός, όπου χρειαστεί, το ΕΚΑΒ- όλοι οι επιχειρησιακοί βραχίονες του κράτους.

Χαίρομαι που γίνεται αυτό και θέλω να καταστεί σαφές σε όλους, ότι είμαστε μια ομάδα και παλεύουμε για το κοινό καλό και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη Δημόσια Υγεία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό και τι γίνεται με αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Πάρα πολλά κρούσματα δεν έχουμε. Υπάρχουν πρωτόκολλα δημόσιας υγείας με βάση τον ΕΟΔΥ, τα οποία πρέπει να τηρούμε και τα τηρούμε.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά -θα κάνει εκτενείς δηλώσεις ο κ. υφυπουργός το απόγευμα- θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το πώς χειριζόμαστε τα νέα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Σε μια κρίση δημόσιας υγείας, πρέπει η ενημέρωση να είναι έγκυρη και έγκαιρη.

Βασίζομαι σε εσάς, βασιζόμαστε σε εσάς γι” αυτό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές, ότι θέλει μεγάλη προσοχή στο πώς διακινούνται τα νέα. Αυτή είναι η έκκληση που σας κάνω.

Στην εποχή της κρίσης, χρειάζονται στήριξη οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το παραϊατρικό προσωπικό, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τα πληρώματα, οι άνθρωποι οι οποίοι επιτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η συνεργασία μας με το υπουργείο Υγείας από την αρχή  της κρίσης, και πριν την εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε άριστη. Το ΕΚΑΒ είναι βασικός επιχειρησιακός βραχίονας στα σχέδια πολιτικής προστασίας  και γι” αυτό συμμετείχε ex officio στο Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Σήμερα βρεθήκαμε εδώ με τον υπουργό, σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε για τα επικαιροποιημένα σχέδια που χρειάζεται να έχουμε. Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική, τα σχέδια είναι εναρμονισμένα.

Σε όλες τις φάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, το ΕΚΑΒ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είμαστε σίγουροι ότι και μέσα από την ετοιμότητα που έχουν, έρχονται να προσθέσουν σημαντική επιχειρησιακή αξία στην όλη μας προσπάθεια.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση, είναι ένας «πόλεμος», όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Στον «πόλεμο» αυτό πρέπει ο καθένας μας να μπει μπροστά και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό, για άλλη μια φορά, είναι ότι η έκβαση του «πολέμου» δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Κράτος. Το Κράτος θα κάνει αυτά που πρέπει. Βασίζεται στις καθημερινές επιλογές που θα κάνει ο καθένας από εμάς. Μένουμε σπίτι. Αν αγαπάμε τους ανθρώπους μας, τις γειτονιές μας, την πατρίδα μας, μένουμε σπίτι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η θετική είδηση της ημέρας είναι ότι ετοιμάζονται συνεργεία, τα οποία θα παραλαμβάνουν δείγματα από άτομα που είναι ύποπτα κρούσματα και μένουν στο σπίτι έτσι, ώστε να ανακουφιστούν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που ήρθατε να στηρίξετε και οι οποίοι δίνουν ήδη εδώ και καιρό μεγάλο αγώνα, απάντησε: «Κρατώντας χαμηλούς τόνους, κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Αξία δεν έχει ό,τι κάνουμε να το ανακοινώνουμε. Αξία έχει να λέμε λίγα λόγια και να κάνουμε πολλή δουλειά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο και το υπουργείο Υγείας όλο αυτό τον καιρό το έχει εφαρμόσει και είναι το δόγμα το οποίο καθημερινά ακολουθούμε, για να εξελίσσουμε τα πράγματα».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: