Επιλέγω συνεχώς τα λάθος άτομα για σχέση: Γιατί;

Έκανα σχέση με ένα άτομο που γνώρισα όταν έφυγα από το σπίτι όπου συζούσα με τον αρραβωνιαστικό μου ο οποίος ήταν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου και με ζήλευε πολύ.

Έχω κάνει αρκετές σχέσεις και με έντονο τέλος, κυρίως από τη μεριά μου. Οι συνθήκες γύρω μου δεν με βοηθούν να γνωρίσω άτομα και ούτε έχω ουσιαστικούς φίλους.

Νιώθω απογοητευμένη και πολύ κουρασμένη. Ανησυχώ για το πόσο ικανή είμαι να αγαπηθώ και πόσο μπορώ να διατηρήσω μια σχέση μόνιμη. Αν και έχω δεχτεί 3 προτάσεις γάμου, όλοι μου φάνηκαν ανεπαρκείς.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Γρηγόρης Σίμος

Λυπάμαι που το λέω, αλλά μάλλον επιλέγετε να κάνετε λάθος είδος σχέσεων με λάθος είδος ανθρώπων.Το χειρότερο βέβαια είναι ότι το βλέπετε να επαναλαμβάνετε χωρίς να είσαστε σε θέση να το αλλάξετε, παρότι καταλαβαίνετε πόσο δυσλειτουργικό είναι.

Οι ψυχαναλυτές θα μιλούσαν για «καταναγκαστική επανάληψη» ενώ οι γνωστικοί θεραπευτές για την επαναληπτική και χρόνια επίδραση των «πυρηνικών σας πεποιθήσεων ή σχημάτων» . Έτσι ή αλλιώς χρειάζεται να το δείτε με τη βοήθεια του ειδικού.

Για κάποιον λόγο «μάθατε» να φτιάχνετε τέτοιες σχέσεις

Πριν από αυτό δοκιμάστε να δείτε τι μπορεί να καταφέρετε μόνη σας. Διαβάστε το βιβλίο των Janet Klosko και Jeffrey Young «Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας» και δουλέψτε με βάση τις οδηγίες και τεχνικές του βιβλίου.

Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρετε, μην το βάλετε κάτω, δείτε τον ανάλογο ειδικό. Για κάποιον λόγο «μάθατε» να φτιάχνετε τέτοιες σχέσεις, με τη βοήθεια όμως του ειδικού θα μάθετε να φτιάχνετε πιο ώριμες, πιο ικανοποιητικές και πιο «ισότιμες» διαπροσωπικές σχέσεις.

Σχέση και συγκατοίκηση: Μένουμε μαζί αλλά δεν κάνουμε σeξ…

Μήπως η σχέση σου βασίζεται στην ανασφάλεια; Πώς θα το χειριστείς;

Μπλεγμένοι στο… παιχνίδι του έρωτα: Υπάρχουν κανόνες;

Στο σeξ με πρώην λέμε «ναι» ή «όχι»; Τι θέλει και γιατί επιστρέφει;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: