Επικυρώθηκε πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ

Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στη ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της ακριτικής καπνοβιομηχανίας.

Το πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008, πέντε χρόνια προτού εξαγοραστεί η εταιρεία από τον όμιλο Σαββίδη. Οι κυρώσεις, ωστόσο, γνωστοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του νέου ιδιοκτήτη της, ο οποίος αγόρασε το 2013 από την ATEBank τη συμμετοχή της στη ΣΕΚΑΠ, έναντι 3,3 εκατ, ευρώ.

Την περίοδο εκείνη η καπνοβιομηχανία εμφάνιζε ζημιές 40 εκατ. ευρώ και υπό τη νέα ιδιοκτησία πέρασε σε κερδοφορία το 2016. Ακόμα, την τελευταία 5ετία έχει επίσης αυξηθεί η παραγωγικότητα της βιομηχανίας σε ποσοστό κοντά στο 106%, ενώ ο κύκλος εργασιών της έχει αυξηθεί, για το ίδιο χρονικό διάστημα, κοντά στο 15%.

Η ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προχωρήσει σε νέα προσφυγή κατά του προστίμου, αλλά αν και εκείνη απορριφθεί η εταιρεία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των 38,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσαυξήσεις.

Το ποσό αυτό έχει χαρακτηριστεί δυσβάσταχτο από τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους 170 εργαζομένους της για την επόμενη ημέρα της καπνοβιομηχανίας. Ουσιαστικά, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή στο σύνολό της η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ή μέρος αυτής, η καπνοβιομηχανία θα οδηγηθεί σε λουκέτο.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: