Επικίνδυνα αυξητική η τάση για μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

Η κρίση και τα νέα μέτρα ο προφανής λόγος

Επικίνδυνα αυξητική η τάση για μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της πρόσφατης ψήφισης νέων, ακραίων φόρων και μέτρων από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney.gr», τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί κατά 20%-30% η ροή φυγής μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων, κυρίως, από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα λόγω των μεγάλων προβλημάτων που επικρατούν στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος από τα χαμένα φορολογικά έσοδα να μεγαλώνει αντί να περιορίζεται. Πρόκειται για μια κατάσταση που γιγαντώθηκε από τη φοροκαταιγίδα που επεφύλαξε η κυβερνητική πολιτική και η οποία προκαλεί οικονομική… αιμορραγία στις επιχειρήσεις. Μάλιστα το σοβαρό αυτό ζήτημα παίρνει εθνικές πλέον διαστάσεις πέρα από το πρόβλημα που επικρατεί σε Μακεδονία και Θράκη.

Ενδεικτικό της δυναμικής του συγκεκριμένου φαινομένου είναι το γεγονός ότι πολλές εταιρείες συμβούλων έχουν πλέον επεκταθεί εκτός της Μακεδονίας και στη Νότια Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, ακόμα και στην Πελοπόννησο. Ηδη στην Αθήνα λειτουργούν τουλάχιστον 30 τέτοιου είδους συμβουλευτικές εταιρείες, ενώ ακόμα και απλά λογιστικά γραφεία, υπό την πίεση των πελατών τους, δέχονται χιλιάδες αιτήματα μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που θέλουν να μεταφερθούν στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλο λογιστικό γραφείο του Πειραιά, τις τελευταίες 40 ημέρες τουλάχιστον 20 μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να μεταφερθούν σε Σόφια και Βάρνα, ενώ το ρεύμα συνεχίζεται εις βάρος της χώρας μας.

Διαφημίζονται στο Ιντερνετ

Ενδιαφέρον επίσης προκύπτει και από το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλές διαδικτυακές διαφημίσεις τέτοιων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας με έδρα στο Κολωνάκι και τη Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και ημέρες διαφημίζει εντατικά τα πλεονεκτήματα της γειτονικής χώρας με συνεχείς ενημερώσεις σε Facebook και άλλα social media, προκαλώντας πολλές φορές αντιδράσεις. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός ότι πολλές τέτοιου είδους συμβουλευτικές επιχειρήσεις, λόγω του μεγάλου όγκου αιτημάτων που δέχονται, διαμηνύουν στους πελάτες τους ότι δεν ενδιαφέρονται για όσους θέλουν απλώς να ιδρύσουν εταιρείες στη Βουλγαρία προκειμένου να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους ή να εκδώσουν άδειες παραμονής. Τόσο μεγάλη δηλαδή είναι η πίεση για μετεγκαταστάσεις.

Επίσης, αξιοπρόσεκτη είναι η αναφορά ότι η όλη διαδικασία ίδρυσης γίνεται στη χώρα μας και δεν είναι απαραίτητη η μετάβαση στη Βουλγαρία, ενώ διαφημίζονται οι παροχές του βουλγαρικού φορολογικού και οικονομικού συστήματος, όπως η χαμηλή φορολογία εταιρικών κερδών (10%), μερισμάτων (5%), η αποφυγή διπλής φορολογίας, το χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο ίδρυσης εταιρείας (50 ευρώ), καθώς και «το σταθερό τραπεζικό σύστημα που υπάρχει εκεί σε αντίθεση με το δικό μας».

newmoney.gr

ellada

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: