Επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ: Η Γαλλία εκφράζει την «ανησυχία» της

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «ανησυχία» της και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», την επομένη της σειράς τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία και στο Ιράκ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά (…) που βλέπουμε την Τουρκία να διεξάγει επιθέσεις εναντίον άλλης χώρας», σημείωσε η κυρία Κολονά χθες Δευτέρα, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου αφιερωμένης στην υποστήριξη στη Μολδαβία.

«Κάθε φορά εκφράσαμε την ανησυχία μας και δείξαμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι θα επιθυμούσαμε η Τουρκία να επιδεικνύει περισσότερη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε. «Κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την ασφάλειά της μπροστά στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κρίνοντας ωστόσο ότι η λύση δεν βρίσκεται «σε αυτού του είδους τα μέσα και σε αυτού του τύπου τις μεθόδους».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και η βομβιστική ενέργεια της 13ης Νοεμβρίου στην Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, για την οποία η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη στο PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και στις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε την Κυριακή την επιχείρηση που βάφτισε «Γαμψό Ξίφος» εναντίον θέσεων του PKK και των YPG αντίστοιχα στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το βράδυ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία η οποία βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ξανά χθες να διατάξει «χερσαία επιχείρηση» στη Συρία.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα να ενεργεί με «αναλογικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: