Επιδότηση 100 εκατ. για την αγορά νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου – Όλα τα κίνητρα

Έως 5.500 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έως 800 ευρώ για σκούτερ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, που ανοίγει τον δρόμο στις καθαρές μεταφορές.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες και δωρεάν στάθμευση.

«Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και με τις σχετικές φοροαπαλλαγές θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πρόγραμμα Ηλεκτρικά θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί επίσης κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί», συμπλήρωσε ακόμα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται επίσης από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτων. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης.

Τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση: 

–Για τα ΙΧ, έκπτωση ίση με το 15% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 5.500 ευρώ συν 500 ευρώ για την (προαιρετική) εγκατάσταση φορτιστή. Επιπλέον, εξαίρεση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τα τεκμήρια. Το μπόνους εφαρμόζεται μόνο για ηλεκτρικά (όχι για υβριδικά ΙΧ).

–Για τα σκούτερ, 20% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 800 ευρώ.

–Για τα ποδήλατα, 40% της αξίας με όριο επίσης τα 800 ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει μέχρι και το 50% της τελικής αξίας.

-1.000 ευρώ επιδότηση υπό την μορφή οικολογικού μπόνους για την αντικατάσταση παλαιάς τεχνολογίας τετράτροχων οχημάτων

-400 ευρώ επιδότηση υπό την μορφή οικολογικού μπόνους για την αντικατάσταση παλαιάς τεχνολογίας δίκυκλων

-Για την αγορά και μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες προβλέπεται αυξημένη έκπτωση της δαπάνης από τα έσοδα. Στην περίπτωση των εταιρικών οχημάτων επιδοτείται και η απόκτηση υβριδικών οχημάτων. Το επιπλέον ποσοστό έκπτωσης είναι αντίστοιχα 50% για ηλεκτρικά και 30% για υβριδικά επί της πραγματικής δαπάνης και η παραχώρηση στον εργαζόμενο δεν θα φορολογείται ως παροχή σε είδος.

Διαβάστε ακόμη: Καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 424 επιστήμονες

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: