Επίδομα ενοικίου έως 210 ευρώ σε 300.000 νοικοκυριά

Περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν το επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που πρόκειται να δημοσιευτεί, λίγες ημέρες μετά την έλευση της νέας χρονιάς.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ποσό που διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές).

Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXIS.

Να σημειωθεί πως προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με το όριο για το εισόδημα είναι έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος. Το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος θα οριστεί στα 21.000 ευρώ.

Στα περιουσιακά κριτήρια, η φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, θα πρέπει να είναι έως 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Επίσης θα προβλέπεται και έως 7.000 ευρώ ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Σχετικά με τις κλίμακες, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά το ποσό θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, το επίδομα θα αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: