Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Μολότοφ, χημικά και βίαιες προσαγωγές

Η πορεία για τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ενώ τα επόμενα λεπτά ξεκίνησαν και τα πρώτα επεισόδια στα Εξάρχεια.

Αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ και έβαλαν φωτιές ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με «χημικά».

Για ακόμη μία φορά, η αστυνομία προχώρησε σε βίαιες προσαγωγές, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες αλλά και στα βίντεο. Μία κοπέλα, μάλιστα, την ώρα που αστυνομικοί την τραβούσαν τους φώναζε: «πονάω».

Πιο συγκεκριμένα, σε περισσότερες από 40 προσαγωγές και 10 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν όταν ολοκληρώθηκε η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Επεισόδια στα Εξάρχεια: Το χρονικό

Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στις οδούς Μαυρομιχάλη, Σολωμού και Στουρνάρη ενώ στη πλατεία έχουν σπάσει μάρμαρα τα οποία πέταξαν εναντίον αστυνομικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές στην περιοχή ενώ το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ παρακολουθεί με προβολέα από αέρος την κατάσταση και έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο σημείο οι δύο μικροί «αίαντες» εκτόξευσης νερού.

Επίσης στην Σπύρου Τρικούπη ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ. Σε πολλά στενά των Εξαρχείων σημειώθηκε πετροπόλεμος αλλά και κυνηγητό ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές.

Πάντως, η ένταση έφτασε μέχρι και την πλατεία Εξαρχείων. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τέσσερις στάσεις λεωφορείων.

Το κλίμα φέτος ήταν εκρηκτικό μιας και είναι η πρώτη χρονιά από το 2008 που η πορεία πραγματοποιείται ενώ ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι εκτός φυλακής.

Χιλιάδες κόσμου στην πορεία

Η πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή. Φτάνοντας στα Προπύλαια κάποια μπλοκ από την πορεία κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, ενώ κάποια άλλα διαλύθηκαν στην Ομόνοια.

Στις 21:00 πραγματοποιήθηκε όπως και κάθε χρόνο, συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Το κέντρο ήταν κλειστό για ώρες ενώ χιλιάδες αστυνομικοί ήταν κυριολεκτικά παντού. Μάλιστα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην πλατεία των Εξαρχείων και το υδροβόλο όχημα «Αίας» της αστυνομίας προχώρησε και σε ρίψη νερού για να σβήσει κάποιες φωτιές.

Να σημειωθεί ότι επεισόδια προκλήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Πάτρα και τα Χανιά.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: