Επαφές Τσακαλώτου με επενδυτές στο Λονδίνο

Σήμερα και αύριο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναζητήσει στο Λονδίνο την έγκριση των αγορών για τις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων που σχεδιάζονται από το φθινόπωρο.

Στην ουσία ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται στην Βρετανική Πρωτεύουσα για να υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο με επιτυχία σπάζοντας την κακή παράδοση των δύο αποτυχημένων προηγούμενων μνημονίων και θα πετύχει την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι από το 2012.

Πολλοί από τους θεσμικούς επενδυτές (PNB Paribas, HSBC, Citigroup, SoGen), κάποιοι από τους οποίους συμμετέχουν και ως βασικοί διαπραγματευτές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων ( ΗΔΑΤ ) έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση του Eurogroup θεωρώντας ότι δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν και για την ανάγκη τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα.

Ακολουθούν τα πιο τεχνικά από τα επιχειρήματα του Έλληνα υπουργού στους διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων:

1: Το χρέος της Ελλάδας είναι το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης και αναμένεται να φτάσει στο 176,5% του ΑΕΠ αλλά με τα τα μέτρα ελάφρυνσης που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι το 2018 θα μειωθεί στο 91,5% του ΑΕΠ το 2060.

2: Το 80% του χρέους είναι εκτός αγοράς και μόνο το 15% του χρέους είναι σήμερα διαπραγματεύσιμο . Το ευρωπαϊκό χρέος θα αποπληρώνεται σε εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% για το οποίο υπάρχει δέσμευση για ένα μηχανισμό σταθεροποίησης σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε περιόδους κρίσης και ανόδου των επιτοκίων.

3: Τα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν σαφώς υψηλότερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα ομόλογα που θα διαπραγματεύονται εντός Ευρωζώνης και τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια θα έχουν παρόντες και τους δανειστές της Ελλάδας που θα εγγυηθούν την κάθε απόκλιση.

Ένα ακόμη επιχείρημα του Έλληνα υπουργού θα είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα, μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της τα προηγούμενα χρόνια, έχει πια προοπτική ανόδου με πρόβλεψη για θετική ανάπτυξη τουλάχιστον για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: