Έως και 99% λιγότερους θανάτους προκαλεί η Omicron σε σχέση με τη Delta σύμφωνα με νέα έρευνα

Η αισιόδοξη εκτίμηση του Τζο Μπάιντεν για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα — «Η νέα κανονικότητα δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θα είναι καλύτερη» — Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Omicron είναι πράγματι ήπια 

Στηριζόμενοι στην πεποίθηση ότι έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα η αρχή του τέλους της πανδημίας, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που παρακολουθώντας την πορεία της μετάλλαξης Omicron εκφράζουν ελπίδες για άμεση αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Με τις διασωληνώσεις από την παραλλαγή να κινούνται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, ειδικοί διατείνονται ότι η νόσηση από τη μετάλλαξη μπορεί να έχει μικρότερες συνέπειες απ’ό,τι από τη μόλυνση με τη γρίπη.

Λόγω της σαρωτικής επέλασης της Omicron και της ευρείας διανομής των ενέσιμων σκευασμάτων, επιστήμονες εκτιμούν ότι το χτίσιμο υψηλού τείχους ανοσίας δεν είναι μακριά.

Ερευνητές στο Washington University, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτίμησαν ότι η Omicron αναμένεται να προκαλέσει 99% λιγότερους θανάτους απ’ό,τι η επιθετική Δέλτα.

Μπάιντεν: Η νέα κανονικότητα μετά την πανδημία θα είναι καλύτερη

Η Covid-19 «όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν θα βρίσκεται για πάντα εδώ», τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί» παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε πλέον τόσα πολλά εργαλεία (…) που μπορούν να περιορίσουν την Covid και τα άλλα στελέχη», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν ότι θα έβαζε τέλος στην πανδημία. «Η νέα κανονικότητα δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θα είναι καλύτερη», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επικρίνεται επειδή παρατηρείται έλλειψη διαγνωστικών τεστ στις ΗΠΑ, εν μέσω του πέμπτου κύματος που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Omicron. Οι ΗΠΑ, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, κατέγραψε την Δευτέρα άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, αυτό του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της υφασμάτινης μάσκας έναντι του κορωνοϊού εκφράζουν οι γιατροί, σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Omicron έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες, που ενδέχεται να παρέχουν μειωμένη προστασία. Αντ’ αυτού προτείνουν είτε τον συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας είτε τη χρήση μάσκας που παρέχει υψηλότερη προστασία.

Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal επικαλείται λοιμωξιολόγους, που αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια. Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Οι ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Ως εκ τούτου, η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας. Κι αυτό επειδή διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: