Ενημέρωση για τη γρίππη των πτηνών και τα μέτρα προστασίας

Ιδιαίτερα αυξημένος, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, καθώς διαπιστώνονται εστίες και κρούσματα σε γειτονικές χώρες, συγκεκριμένα στη Βουλγαρία και την Ιταλία, σε συνάρτηση και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των άγριων μεταναστευτικών πτηνών.

Το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας ενημερώνει ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος, υποχρεωτικής δηλώσεως, ορισμένοι υπότυποι της οποίας (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, σπανιότατα, να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή, με συνεχή ανασυνδυασμό, να αποτελέσουν στο μέλλον αιτία πανδημίας γρίπης του ανθρώπου. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο δυνητικός κίνδυνος ανάδυσης στελέχους που προσβάλλει και τον άνθρωπο απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού διασποράς του ιού στα πουλερικά (ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ) και των μέτρων ατομικής προστασίας (www.keelpno.gr).
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Από το Υπουργείο Υγείας συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως πτηνοτρόφους, κτηνιάτρους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και ενδεχομένως να εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης “ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας”».

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: