Ενημέρωση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και το εμπόριο όπλων της Ε.Ε. στην Τουρκία ζητά η Εύα Καϊλή

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, ζήτησε με αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήρη ενημέρωση ως προς τις εξοπλιστικές συμφωνίες και τις ροές του εμπορίου όπλων της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς και αναλυτική καταγραφή των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών ροών εκάστου κράτους-μέλους με την Άγκυρα.

Στόχος είναι να χαρτογραφηθούν οι οικονομικές, τραπεζικές και εμπορικές εξαρτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίζοντας τους παράγοντες που υπονομεύουν την προσπάθεια να επιτευχθεί μία σταθερή και αξιόπιστη κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Στην ερώτησή της υπογραμμίζει την προσπάθεια της Ένωσης να αναπτύξει τις στρατηγικές της ικανότητες στον τομέα της άμυνας, και αναδεικνύει την ανάγκη αυτό «να γίνει με εταίρους που χαίρουν αξιοπιστίας και δεν επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών ή δημιουργούν περιφερειακές εντάσεις και γεωπολιτική αστάθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής.

Ως εκ τούτου, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζητά από την Επιτροπή κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για τις εμπορικές αμυντικές συμφωνίες και τις συμμετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών, σε αμυντικές κοινοπραξίες συμπαραγωγής συστημάτων με τουρκικές εταιρείες.

Τέλος, ζητά από την Επιτροπή να εποπτεύσει τις τεχνολογικές συνεργασίες των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, ώστε να εντοπιστούν πρότζεκτ που μπορεί να αναπτύξουν τεχνολογίες drones και υποδομές δορυφόρων.

Στη συνέχεια, με δεύτερη ερώτηση, ζητά λεπτομερή περιγραφή των οικονομικών, εμπορικών και χρηματοπιστωτικών εξαρτήσεων του κάθε κράτους μέλους με την Τουρκία.

Στόχος της παρέμβασης της είναι να μετρηθεί το εύρος και το βάθος αυτών των αλληλεξαρτήσεων, προκειμένου να εκτιμηθεί πώς αυτές επιδρούν στις αποφάσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο, όταν έρχεται ως θέμα η Τουρκία.

Τέλος, η Εύα Καϊλή υπογραμμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως «αυτές οι εξαρτήσεις είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την προσπάθεια την Ένωσης να διαμορφώσει μια αξιόπιστη και σταθερή εξωτερική πολιτική προς την Άγκυρα».

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: