Ενεργειακή κρίση – ΕΕ: Φον ντερ Λάιεν και Σολτς «ψάχνουν» για φυσικό αέριο σε Αζερμπαϊτζάν και Αίγυπτο

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, στόχος είναι ο διπλασιασμός των παραδόσεων φυσικού αερίου από εκεί προς την ΕΕ — Χαρακτηρίζει τη χώρα της περιοχής του Καυκάσου ως «κρίσιμο εταίρο» για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης

Σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, που είναι από τους στόχους κατά προτεραιότητα της ΕΕ, μετέβη σήμερα στο Μπακού η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να συζητήσει σήμερα στο Βερολίνο την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.

«Η ΕΕ στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας», έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν από το Αζερμπαιτζάν ρίχνοντας τη… σπόντα της στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…

«Σήμερα βρίσκομαι στο Αζερμπαϊτζάν για να υπογράψω μια νέα συμφωνία».

Στόχος μας: ο διπλασιασμός της παράδοσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσα σε διάστημα λίγων ετών, αναφέρει επίσης στο μήνυμά της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι, το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και στο δρόμο μας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters στις 14 Ιουλίου, η Κομισιόν πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την υποστήριξη της επέκτασης σχετικού αγωγού.

Την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στο Μπακού, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο αναμένεται να συζητήσει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: