Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Άνοιξαν τα Exit Polls – Στους Ρεπουμπλικάνους οι δύο πρώτοι Γερουσιαστές

435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 35 έδρες στη Γερουσία και 36 θέσεις κυβερνητών συνιστούν το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, με μεγάλο νικητή της εκλογικής βραδιάς, τον… πληθωρισμό. Ο τελευταίος αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ψήφο των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, ενώ ακολουθούν οι αμβλώσεις με ποσοστό 27% και η εγκληματικότητα με ποσοστό 12%.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να εγκρίνει τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 45%, έναντι 54% όσων τον αποδοκιμάζουν. Ο Λευκός Οίκος, άλλωστε, είχε συμβιβαστεί με την ιδέα απώλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων από νωρίς χθες, προσβλέποντας στη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Ηγείται της κούρσας ο πληθωρισμός

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται ως οι πλέον κατάλληλοι για τη διαχείριση του πληθωρισμού, σε ποσοστό 54% έναντι 42% των Δημοκρατικών, οι οποίοι προηγούνται σε όλη την επικράτεια στη διαχείριση του ζητήματος των αμβλώσεων.

Εν τω μεταξύ, «στα κόκκινα», δηλαδή τα χρώματα των Ρεπουμπλικάνων βάφτηκαν οι δύο πρώτες θέσεις από τις 35 διαθέσιμες για τη Γερουσία, καθώς την επανεκλογή τους κατάφεραν σχετικά άνετα, σύμφωνα με το δίκτυο NBC ο Γερουσιαστής Τοντ Γιάνγκ στην Ιντιάνα και ο Γερουσιαστής, Τιμ Σκοτ στην Νότια Καρολίνα.

Μπάιντεν και Τραμπ «παίζουν» το πολιτικό τους μέλλον

Εκλογικά τμήματα στις πολιτείες Ιντιάνα και Κεντάκι έκλεισαν στις 18:00 (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας). Οι Αμερικανοί κλήθηκαν να ανανεώσουν το σύνολο της σύνθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο αυτής της Γερουσίας, να εκλέξουν κυβερνήτες και χιλιάδες τοπικούς αιρετούς. Τα οριστικά αποτελέσματα ωστόσο θα χρειαστούν ώρες, αν όχι ημέρες, για να ανακοινωθούν.

Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, τότε οι Ρεπουμπλικανοί πρόκειται να ανακτήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον ενός εκ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, σε μια εξέλιξη που θα έφερνε «μια διχασμένη αμερικανική κυβέρνηση» πίσω στην Ουάσινγκτον.

Ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους Financial Times είναι οι Ρεπουμπλικανοί να καταφέρουν να πάρουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας, της Άνω Βουλής του Κογκρέσου, αναμένεται να κριθεί σε κρίσιμες μάχες σε πολιτείες όπως είναι η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια και η Νεβάδα.

Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει την εξουσία να ασκεί βέτο σε νομοθετικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών, η πιθανή «αλλαγή φρουράς» εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι θα σημαίνει μια Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών κατά τα επόμενα δύο της προεδρίας του Μπάιντεν και μετά.

Ο Kevin McCarthy, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν το πάνω χέρι, έχει υπαινιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον.

Το «ταβάνι» του δημοσίου χρέους ως μοχλός πίεσης

Το «ταβάνι» του χρέους θέτει ένα όριο στο πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τις κρατικές δαπάνες. Μόλις επιτευχθεί το ανώτατο όριο, οι νομοθέτες πρέπει να ανεβάζουν αυτό το «όριο» ακόμη ψηλότερα. Οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το όριο για να προωθήσουν τη δημοσιονομική τους ατζέντα, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει περικοπές στις κρατικές δαπάνες -μεταξύ αυτών και σε δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση.

«Δεν μπορείς απλώς να συνεχίζεις να ξοδεύεις και να προσθέτεις στο χρέος», είχε δηλώσει ο McCarthy.

Μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία

Ο McCarthy έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν πρότεινε, στην ίδια συνέντευξη στο Punchbowl News, ότι θα προσπαθήσει να διακόψει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία. Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να δώσουν στήριξη αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα από τη ρωσική εισβολή στις αρχές του έτους. Αλλά ο McCarthy άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν τις δαπάνες στο μέλλον.

Ο David Arachamia, πρόεδρος του κόμματος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο, δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν «σοκαρισμένος» όταν άκουσε τα σχόλια του McCarthy.

Νέες έρευνες από τους Ρεπουμπλικανούς — Στο στόχαστρο η οικογένεια Μπάιντεν

Υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, οι επιτροπές της Βουλής ξεκίνησαν μια σειρά ερευνών, με πιο αξιοσημείωτη την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου που ερευνούσε την ανάμειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο. Εάν οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, αυτή η επιτροπή πιθανότατα θα διαλυθεί, ενώ άλλες επιτροπές θα περάσουν επίσης στους Ρεπουμπλικανούς.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόεδροι επιτροπών των Ρεπουμπλικανών θα ανοίξουν πολλές δικές τους έρευνες για τα πάντα, από την προέλευση της πανδημίας COVID-19 έως την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μια ομοσπονδιακή έρευνα το καλοκαίρι στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Ντόναλντ Τραμπ και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: