Ένας χρόνος φυλακή για την 28χρονη δημοσιογράφο στο Μαρόκο

Σε έναν χρόνο φυλάκιση καταδικάστηκε η δημοσιογράφος Χατζάρ Ραϊσούνι από το Μαρόκο, κατηγορούμενη για προγαμιαίες σχέσεις και άμβλωση.

Οι ακτιβιστές στη χώρα καταγγέλλουν την υπόθεση ως καταστολή σε βάρος των δημοσιογράφων που ασκούν κριτική.

Η Ραϊσούνι συνελήφθη τον Αύγουστο με τον μνηστήρα της την ώρα που έφευγαν από γυναικολογική κλινική στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.

Η 28χρονη αρνήθηκε τις κατηγορίες για άμβλωση, λέγοντας πως είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια επειδή είχε αιμορραγία.

Όπως εξηγεί το BBC, η Ραϊσούνι εργάζεται σε ανεξάρτητη εφημερίδα, η οποία ασκεί κριτική στις μαροκινές αρχές.

Η ίδια έκανε λόγο για «πολιτική δίκη», σημειώνοντας πως η αστυνομία την ανέκρινε για την οικογένειά της και τα κείμενά της.

Φορώντας μαύρο ύφασμα που κάλυπτε το κεφάλι της, η Ραϊσούνι εμφανίστηκε ήρεμη στη δικαστική αίθουσα του Ραμπάτ, στο Μαρόκο. Η ίδια και ο μνηστήρας της – υπήκοος Σουδάν – αρνήθηκαν πως είχε υποβληθεί η γυναίκα σε άμβλωση.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτή την απόφαση» δήλωσε ο δικηγόρος της, τονίζοντας πως όλες οι ιατρικές και νομικές ενδείξεις θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε αθώωση. Προανήγγειλε δε την άσκηση έφεσης.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε πως οι συνθήκες σύλληψης της δημοσιογράφου δεν σχετίζονται με τη δουλειά της και πως η κλινική την οποία επισκέφθηκε ήταν υπό αστυνομική παρακολούθηση καθώς υπήρχε η υποψία πως γίνονταν εκεί παράνομες αμβλώσεις.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον μνηστήρα της 28χρονης σε έναν χρόνο φυλακή και τον γιατρό της σε δύο. Ένοχοι κρίθηκαν επίσης ο βοηθός του γιατρού και μία νοσοκόμα, αλλά τους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή.

Ο Ahmed Benchemsi, περιφερειακής διευθυντής του Human Rights Watch, περιέγραψε την απόφαση ως «μαύρη ημέρα για την ελευθερία στο Μαρόκο», καταγγέλλοντας «ακραία αδικία»,  «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «μετωπική επίθεση στις ατομικές ελευθερίες».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: