Ενας «χαμένος» Πικάσο εντοπίστηκε ξανά στην κατοικία της Ιμέλντα Μάρκος

Η επίσκεψή του Φερντινάντ Μάρκος του νεότερου στη διαβόητη μητέρα του, Ιμέλντα, αποκάλυψε ότι στο σαλόνι της έργο του μεγάλου ζωγράφου — Είναι όμως αυθεντικός;

Οι πανηγυρισμοί στην κατοικία της Ιμέλντα Μάρκος για την νίκη στις προεδρικές εκλογές της Δευτέρας του γιου της Φερντινάντ «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος αποκάλυψαν έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί εδώ και χρόνια.

Η ανακάλυψη όμως ξαναφέρνει στην πρώτη γραμμή την ιστορία της οικογένειας Μάρκος. Ο πατέρας Φερντινάντ Μάρκος, άλλοτε δικτάτορας της χώρας, και η σύζυγός τους Ιμέλντα είχαν εκδιωχθεί τη δεκαετία του ‘80 με περιουσία που έφτανε τα 10 δισ. δολάρια. Κατάφεραν όμως να επιστρέψουν και σταδιακά – η χήρα, η κόρη και πλέον και ο γιος- να αναλάβουν αξιώματα.

Ο πίνακας φαίνεται σε μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος -και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό- επισκέπτεται τη μητέρα του. Πάνω από το βαμμένο χρυσό καναπέ της Ιμέλντα φαίνεται ένας πίνακας του μεγάλου ζωγράφου, η «Ξαπλωμένη Γυναίκα VI». Δεν είναι όμως σαφές, αναφέρει ο Guardian, αν το έργο είναι αυθεντικό ή αντίγραφο καθώς οι Μάρκος είχαν μια τάση να επιδεικνύουν αντίγραφα.


Ο πίνακας φαίνεται πάνω αριστερά

Ο πίνακας είναι ένας από τα οκτώ έργα που προορίζονταν το 2014 για κατάσχεση από τις αρχές κατά της διαφθοράς. Η επανεμφάνιση του έργου προκαλεί ανησυχίες για το αν η οικογένεια θελήσει να εκμεταλλευτεί την εξουσία της για να ανακτήσει τον πλούτο που είχε αποκτήσει παράνομα.

Ο Φερντινάντ Μάρκος κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή για 20 χρόνια. Με τη σύζυγό του, είχαν κρύψει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στο εξωτερικό ενώ κατείχαν κοσμήματα έργα τέχνης και ακριβά ρούχα – ας μην ξεχνάμε και τα χιλιάδες παπούτσια της Ιμέλντα.

Με την επιστροφή των Μάρκος τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το όνομά της. Ως ένα βαθμό τα έχει καταφέρει. Πολλοί νέοι σήμερα στις Φιλιππίνες, όσοι δεν έζησαν εκείνη την εποχή, πιστεύουν ότι οι κατηγορίες για την σπάταλη ζωή των Μαρκος είναι απλώς παραπληροφόρηση.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: