Εμβολιασμοί: Οι έφηβοι χτίζουν το τείχος ανοσίας – 285.000 πολίτες στο πρώτο «κύμα» της 3ης δόσης

Γιατί συστήνεται ο εμβολιασμός στους 12-17 ετών — Αυξάνεται το τελευταίο διάστημα ρυθμός των εμβολιασμών — Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα της 3ης δόσης για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς — Ποιοι αναμένεται να κληθούν για ενισχυτική δόση στη συνέχεια — Δεύτερο «υψηλό» θανάτων από κορωνοϊό μέσα στον Σεπτέμβριο

Ώθηση στις ελπίδες για επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας που θα επιτρέψει την επαναφορά στην κανονικότητα προσφέρει η άνοδος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον εμβολιαστικό ρυθμό και παράλληλα η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου σε μια ευρεία πληθυσμιακή ομάδα.

Μπορεί το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έθεταν ως προϋπόθεση οι επιστήμονες για έναν πιο βατό χειμώνα να μην επετεύχθη εντός της καλοκαιρινής «προθεσμίας», ωστόσο η επιστροφή στην καθημερινότητα που σηματοδοτεί η έλευση του Σεπτεμβρίου έχει ήδη δώσει το στίγμα της αισιοδοξίας για μεγαλύτερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πολλαπλασιάζονται τα ραντεβού – Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση

Αρκετά ικανοποιημένος από την αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών εμφανίσθηκε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν προγραμματιστεί 150.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ η σημερινή ημέρα αναμένεται να «κλείσει» ξεπερνώντας τους 29.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά, από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 11.525.000 εμβολιασμοί, οι 6.145.000 εκ των οποίων για την πρώτη δόση (58,5% επί του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενηλίκου), ενώ 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (55% επί του γενικού πληθυσμού και 64,2% επί του ενηλίκου). Επιπλέον, αιτήσεις στο πρόγραμμα κατ’οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει μέχρι στιγμής 8.424 πολίτες και έχουν πραγματοποιηθεί 6.500 εμβολιασμοί.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες). Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

— Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
— Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

— Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
— Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

— Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
— Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

— Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
— Άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πάνω από 2.100 κρούσματα σε ανήλικους τον Σεπτέμβριο – Γιατί συστήνεται ο εμβολιασμός

Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εφήβους 12-17 ετών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημείωσε κατά την τοποθέτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το φαινόμενο αυτό καταγράφεται ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία (2.158 κρούσματα τις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών), γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης από τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επαναλειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές μονάδες.

Αναφερόμενη, μάλιστα, σε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων 10πλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» και ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδες συστήνεται για τέσσερις λόγους:

1. Για την ατομική τους προστασία, σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και ψυχική υγεία.
2. Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
3. Για τη μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.
4. Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων έχει ως εξής:

— Οι 18-24 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 47%
— Οι 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% (74.000 έφηβοι) και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 23,1%.
— Οι 12-14 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% (36.500 παιδιά στην προεφηβεία) και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 11,5%.

Δεύτερο «υψηλό» θανάτων μέσα στον Σεπτέμβριο – Βελτιωμένη η εικόνα της πανδημίας

Μερική ύφεση στην διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, όπως αποτυπώνεται και από τα 1.765 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μπορεί ο παραδοσιακά χαμηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων της Δευτέρας (46.363) να μην αποδίδει με ακρίβεια την πραγματική εικόνα της πανδημίας, ωστόσο οι πτωτικές τάσεις των τελευταίων ημερών συνηγορούν προς μια σταθεροποίηση.

«Αγκάθι» στην αισιόδοξη αυτή εξέλιξη αποτελεί ο υψηλός αριθμών θανάτων του τελευταίου 24ώρου, οι οποίοι ανήλθαν σε 47 για δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο -ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ξεκίνησε ακριβώς με τις ίδιες απώλειες συμπολιτών μας, οι οποίες ήδη ανέρχονται σε 268 σε έξι μόλις ημέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Νικόλαου Τζανάκη, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσει τους 500.

Επιπλέον, οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι σήμερα ανέρχονται σε 379, εκ των οποίων ανεμβολίαστοι είναι οι 343 (90,5%), ενώ το 4,5% επί του συνόλου είναι ηλικίας 18-39 ετών, στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό αυτό δεν ξεπερνά το 58%. Τέλος, στα νοσηλευτική ιδρύματα της χώρας ιδρύθηκαν το τελευταίο 24ωρο 184 νέοι ασθενείς.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: