«Εμφύλιος» στην ΕΕ για την αφαίρεση του Πατριάρχη Κύριλλου από το έκτο πακέτο κυρώσεων – Πιθανόν να μπει στην επόμενη λίστα

Χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συναινέσουν δεν υποδεικνύει τη συμφωνία με τη γραμμή της Ουγγαρίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσει περισσότερο η έγκριση του πακέτου

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η αφαίρεση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου από το έκτο πακέτο κυρώσεων, ύστερα από πίεση που άσκησε η Ουγγαρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συναινέσουν δεν υποδεικνύει τη συμφωνία με τη γραμμή της Ουγγαρίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσει περισσότερο η έγκριση του πακέτου.

Επιπροσθέτως, Λιθουανία, Λετονία και άλλοι επισήμαναν ότι θα επανέλθουν ζητώντας σε μελλοντικές κυρώσεις να συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Πατριάρχη Κύριλλος όσο και να αποφασιστεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο.

Εν τούτοις, σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, είχε αναφέρει ότι «το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι».

Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα και οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ , ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ. «Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Προβλέπεται επίσης:

-Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

-Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στο πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.

-Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.

-Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: