Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής (21/2) στη ΓΑΔΑ.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ , στο πλαίσιο του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί εις βάρος του και αμέσως με τη συνοδεία του αρμόδιου αξιωματικού για την υπόθεση, οδηγήθηκε στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο «Μάξιμος Σαράφης» να καταθέσει τις επόμενες ημέρες, διαφορετικά ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis θα εμφανιστεί για κατάθεση την ερχόμενη Δευτέρα (24/2). Αυτή την ώρα το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας είναι σε συνεννόηση με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής και την εισαγγελία για το θέμα.

Σημειώνεται πως ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ, λίγο μετά την τοποθέτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο μάρτυρας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσει.

Έτσι, λοιπόν, η κατάθεσή θα πραγματοποιηθεί με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και ηλεκτρονικά μέσα.

Άρειος Πάγος για Novartis: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως θέλουν»

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος,  απαντώντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής διευκρινίζει πως σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις ο μάρτυρας είναι εκείνος που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας.

Με το έγγραφό, το οποίο κοινοποιείται και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Μπρακουμάτσος έρχεται στην πράξη να συμπληρώσει την απάντηση του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέφερε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο σημερινό του έγγραφο αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευμένων μαρτύρων καθορίζονται από το νόμο 2928/2001, το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την υπ” αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση.

Όπως αναφέρει η παράγραφος 4 του άρθρου 218 ΚΠΔ: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Ο κ. Μπρακουμάτσος αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής σχετικά με τη διασφάλιση ότι θα λάβουν το σύνολο των εγγράφων που έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς για το θέμα αλλά και το ενδεχόμενο να συντρέχουν λόγοι για να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων.

Τα δύο τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Δύο φορές επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50. Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: