«Έμεινα έξι μήνες κλειδωμένη επειδή έκοψα τα μαλλιά μου, ήθελα ν΄αυτοκτονήσω»

H Ράφαχ Μοχάμεντ, η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που είχε διαφύγει στην Ταϊλάνδη υποστηρίζοντας ότι συγγενείς της την κακοποιούσαν και απειλούσαν να τη σκοτώσουν, δηλώνει σήμερα ότι ελπίζει να αποτελέσει έμπνευση για άλλες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία ώστε να φανούν «γενναίες και ελεύθερες».

Η περίπτωσή της προκάλεσε πρόσφατα το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν η νεαρή οχυρώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μπανγκόκ αφού διέφυγε από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν σε οικογενειακό ταξίδι. Στόχος της ήταν να φτάσει στην Αυστραλία, με ενδιάμεσο σταθμό την Ταϊλάνδη, και να καταθέσει αίτηση ασύλου.

Κατά την είσοδό της όμως στο έδαφος της Ταϊλάνδης συνελήφθη. Οι αρχές την ενημέρωσαν για την επικείμενη απέλασή της και την οδήγησαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου του αεροδρομίου, όπου και θα παρέμενε μέχρι την απέλασή της.

Εκείνη χρησιμοποίησε ένα τραπέζι και μία καρέκλα για να μπλοκάρει την πόρτα και να οχυρωθεί στο δωμάτιό της, από όπου ξεκίνησε να στέλνει δεκάδες μηνύματα απελπισίας και βίντεο μέσω του Twitter.

«Είμαι το κορίτσι που διέφυγε στην Ταϊλάνδη. Η ζωή μου κινδυνεύει εάν με αναγκάσουν να επιστρέψω στη πατρίδα μου», έγραφε.

Η Ράφαχ Μοχάμεντ (Σ.τ.Σ: αρχικά το επίθετό της ήταν Μοχάμεντ αλ-Κούνουν, αλλά μετά το αίσιο τέλος της υπόθεσής της η Ράφαχ αφαίρεσε το αλ-Κούνουν) λέει ότι φοβάται ότι η οικογένειά της, η οποία την έχει υποβάλει σε σωματική και ψυχική βία, θα τη σκοτώσει. Κάνει επίσης γνωστό σε μία μη κυβερνητική οργάνωση ότι θέλει να απαρνηθεί το ισλάμ, κάτι το οποίο στην πατρίδα της τιμωρείται με θάνατο.

Σύντομα, οργανώνεται η ανταπόκριση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω του hashtag #saverahaf.

Οι χρήστες ζητούν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά να την υποστηρίξουν.

Η Ναντασίρι Μπέργκμαν, ταϊλανδή δικηγόρος ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταθέτει επείγουσα προσφυγή για να εμποδίσει την απέλασή της και αυτή απορρίπτεται αμέσως.

Εκκληση από την Change.org ανεβαίνει στο διαδίκτυο και συγκεντρώνει πολύ σύντομα 75.000 υπογραφές.

Και στο Twitter, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι τουιτάρουν το hashtag #saverahaf ή τη διεύθυνση της Ράφαχ που μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώνει 80.000 ακολούθους.

Απέναντι στην ιντερνετική έκρηξη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης της αστυνομίας της Ταϊλάνδης Σουρακάτ Χακπάρν υποχωρεί και ανακοινώνει ότι η νεαρή δεν θα σταλεί χωρίς τη θέλησή της πίσω στην πατρίδα της. Στην συνέχεια τη θέτει υπό την προστασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η απόφαση είναι σχεδόν πρωτοφανής για την Ταϊλάνδη που δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες: Οι αιτούντες άσυλο συνήθως απελαύνονται με διακριτικότητα ή περιμένουν επί χρόνια σε ένα από τα πολυπληθή κέντρα κράτησης πριν σταλούν σε κάποια τρίτη χώρα.

Ο πατέρας της, κυβερνήτης στη Σαουδική Αραβία, και ο αδελφός της μεταβαίνουν στην Μπανγκόκ για να προσπαθήσουν να της μιλήσουν, ενώ το κορίτσι συνεχίζει να ζητεί μέσω του Twitter τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και έχει ξεκινήσει ένα νέο hashtag:#savemylife.

«Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω»

Τελικά της χορηγεί άσυλο ο Καναδάς όπου και μεταβαίνει το περασμένο Σάββατο. Μιλώντας στο ABC της Αυστραλίας, στην πρώτη της συνέντευξη αφότου αφήχθη στο Τορόντο, η νεαρή είπε ότι η περίπτωσή της πιθανόν να αποτελέσει τον «παράγοντα για αλλαγή» στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα όπου οι γυναίκες στερούνται τις βασικές ελευθερίες και δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν χωρίς την άδεια ενός άνδρα συγγενή.

«Θεωρώ ότι ο αριθμός των γυναικών που το σκάνε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και από την κακοποίηση θα αυξηθεί, ειδικά καθώς δεν υπάρχει σύστημα για να τις σταματήσει. Ελπίζω η υπόθεσή μου να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να φανούν γενναίες και ελεύθερες».

«Ελπίζω η περίπτωσή μου να οδηγήσει σε αλλαγή στη νομοθεσία, κυρίως έτσι όπως γίνεται γνωστή στον κόσμο».

Η Ράφαχ, η οποία είναι πρωτοετής φοιτήτρια, περιέγραψε πώς η επιθυμία της για ανεξαρτησία και για να γλιτώσει από την κακοποίηση που υφίστατο από τον πατέρα και τον αδελφό της, την οδήγησε στην τολμηρή αυτή απόφαση να το σκάσει από την οικογένειά της ενώ βρίσκονταν σε ταξίδι οικογενειακώς στο Κουβέιτ και να βάλει πλώρη για την Αυστραλία με ενδιάμεσο σταθμό την Μπανγκόκ.

Στη συνέντευξή της εξηγεί ότι όταν βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και αρνούνταν να βγει από αυτό επί έξι ημέρες θεωρούσε πως οι αρχές «θα έμπαιναν στο δωμάτιο και θα με απήγαγαν» και γι” αυτό σκεφτόταν να αυτοκτονήσει.

«Γι” αυτό και έγραψα αποχαιρετιστήριο γράμμα. Αποφάσισα ότι θα έθετα τέρμα στη ζωή μου προτού υποχρεωθώ να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε. Ωστόσο το…Twitter την έσωσε.

«Ήθελα να απελευθερωθώ από την καταπίεση και την κατάθλιψη. Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη. Δεν θα μπορούσα να παντρευτώ τον άνθρωπο που θα ήθελα, να βρω μια δουλειά χωρίς να ζητήσω άδεια».

Η Ράφαχ είχε αρχικά καταθέσει αίτηση για άσυλο στην Αυστραλία αλλά επιβεβαίωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν εκείνη που επέλεξε τον Καναδά ως προορισμό γιατί επεξεργάστηκε γρηγορότερα την αίτησή της. «Δεν ήταν δική μου αυτή η επιλογή, ήταν των Ηνωμένων Εθνών. Εγώ αυτό που ήθελα είναι να με προστατεύσει μια χώρα. Επομένως η επιλογή μου ήταν να με προστατεύσει οποιαδήποτε χώρα.»

«Έμεινα έξι μήνες κλειδωμένη επειδή έκοψα τα μαλλιά μου»

Όταν η οικογένειά της πληροφορήθηκε την επιτυχία της αίτησής της, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι αποκληρώνει τη Ράφαχ και τη χαρακτηρίζει «ψυχικά ασταθή».

Στη χώρα της, η υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση Εθνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (NSHR) εξέδωσε και εκείνη ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί πολλές ξένες χώρες ότι υποκινούν «γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με παραβατική συμπεριφορά να εξεγείρονται ενάντια στις αξίες των οικογενειών τους και ότι τις οδηγεί εκτός χώρας επιδιώκοντας να τις προσελκύσει με το πρόσχημα της χορήγησης ασύλου».

Η ίδια η Ράφαχ θεωρεί ότι η περιπέτειά της «άξιζε τον κόπο», λέει ότι φοβόταν πως αν επέστρεφε στην οικογένειά της θα τη σκότωναν.

«Δεν είχα να χάσω τίποτα», δήλωσε στην εφημερίδα Toronto Star και στο δίκτυο CBC News.

«Μας συμπεριφέρονται σαν αντικείμενα, σαν σκλάβες. Ηθελα να πω στους ανθρώπους την ιστορία μου και τι συμβαίνει στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία», λέει η Ράφαχ κάνοντας λόγο για σωματική και ψυχολογική βία εις βάρος της από την οικογένειά της.

«Στην αρχή με κλείδωσαν για έξι μήνες όταν έκοψα τα μαλλιά μου… γιατί απαγορεύεται στο ισλάμ μια γυναίκα να ντύνεται σαν άνδρας», είπε στους δημοσιογράφους στο γραφείο μιας υπηρεσίας διεκπεραίωσης υποθέσεων μεταναστών στο Τορόντο.

«Αλλά κυρίως δέχτηκα βία από τη μητέρα και τον αδελφό μου. Με χτυπούσαν, υπήρχε σωματική βία.»

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής στον Καναδά, μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νιώθω ότι ξαναγεννήθηκα βλέποντας την αγάπη όλων όσοι περίμεναν την άφιξή μου», λέει η Ράφαχ σχολιάζοντας ότι πιθανόν να χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει τον καιρό στον Καναδά, είναι όμως ενθουσιασμένη για τις νέες εμπειρίες που πρόκειται να ζήσει.

«Θα δοκιμάσω πράγματα που δεν έχω δοκιμάσει. Θα μάθω πράγματα που δεν έμαθα. Θα εξερευνήσω τη ζωή… Θα έχω μια δουλειά και μια φυσιολογική ζωή.»

Η κυβέρνηση του Καναδά προσφέρει για έως και έναν χρόνο οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και τους βοηθάει να βρουν σπίτι, να εγγραφούν σε ομοσπονδιακά και τοπικά προγράμματα και να ξεκινήσουν μαθήματα Αγγλικών. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η Ράφαχ θα έχει προστασία από την καναδική αστυνομία. Το CBC μετέδωσε ότι η νεαρή δέχεται περίπου 100 απειλές για τη ζωή της καθημερινώς.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: