Ελληνική εταιρεία δημιουργεί μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό με 3D εκτύπωση

Η ελληνική εταιρεία Stereolab 3d Printing με έδρα την Κυψέλη κατασκεύασε μια πρωτότυπη μάσκα προστασίας από τον Covid-19, χρησιμοποιώντας 3D εκτύπωση.

Σκοπός της δημιουργίας αυτής να βοηθήσει με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε αυτά λόγω του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο insider.gr, ο ιδιοκτήτης της Stereolab, Ηλίας Γιαννόπουλος, σημείωσε πως η εταιρεία κατασκεύασε την προστατευτική μάσκα για τις ΜΕΘ χρησιμοποιώντας ανοικτά δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα στην κοινότητα όσων ασχολούνται με την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Όπως είπε, αντίστοιχες μάσκες έχουν κατασκευαστεί σε Τσεχία και Ισπανία και χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη κρίση.

«Η κατασκευή της μάσκας διαρκεί περίπου 1 ώρα, άρα η ημερήσια παραγωγή ενός εκτυπωτή θα μπορούσε να φτάσει τις 20 μάσκες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κοινότητα όσων έχουν 3D printers στην Ελλάδα μετρά περί τα 100 μηχανήματα, αν συμβάλλουμε όλοι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια παραγωγή που φτάνει κοντά στις 2.000 μάσκες την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Το περασμένο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι τελικές δοκιμές στην εκτύπωση του πρώτου προτύπου, καθώς πρέπει να τηρεί και συγκεκριμένες προδιαγραφές αποστείρωσης κι απολύμανσης. Πλέον είναι έτοιμο για χρήση από τα νοσοκομεία.

Η μάσκα, εκτός από το εκτυπωμένο μέρος, περιλαμβάνει και ένα προστατευτικό πλαστικό φιλμ στην μπροστά όψη της.

Το κόστος εκτύπωσης της κάθε μάσκας υπολογίζεται περίπου στα 5 ευρώ, ωστόσο η εταιρεία θα δωρίσει όσες μάσκες κατασκευάσει στα νοσοκομεία που θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί της. Ήδη έχουν συζητήσει με το Ασκληπιείο και το Αγία Όλγα.

Διαβάστε ακόμη: Ανθεκτικός και το καλοκαίρι ο κορωνοϊός, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: