Ελληνικές συμμετοχές στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου

Κεντρικά θέματα της φετινής Berlinale, που ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου, φαίνεται πως θα είναι οι μειονότητες, οι πρόσφυγες και η εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου.

Η έναρξη της Berlinale θα γίνει με τη γαλλική ταινία «Django» που περιστρέφεται γύρω από το δημιουργό του Gipsy Jazz Τζάνγκο Ράινχαρτ την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutche Welle μεταξύ άλλων θα παραβρεθούν στο φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 9 ως τις 19 Φεβρουαρίου, οι ηθοποιοί Ρίτσαρντ Γκίρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν, Ντάνι Μπόιλ, Τζόνι Λι Μίλερ, Τζέφρεϊ Ρας, Άρμι Χάμερ, Ήθαν Χοκ, Πατρίσια Κλάρκσον, Σάλι Πότερ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπαλ, Έμελι Μόρτιμερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χιου Τζάκμαν, Κατρίν Ντενέβ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σιένα Μίλερ, Πενέλοπε Κρουζ.

«Μειονότητες, πρόσφυγες και εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου θα είναι τα κεντρικά θέματα αυτού του φεστιβάλ», τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Ντίντερ Κόσλικ, διευθυντής της Berlinale .

Επίσης, πολλές ταινίες, για παράδειγμα «Η άλλη πλευρά της ελπίδας» του φινλανδού Άκι Καουρισμάκι, έχουν μετά από αρκετό καιρό στο επίκεντρο τους την οικογένεια ή σχήματα που της μοιάζουν.

Μια άλλη τάση στις φετινές ταινίες είναι η ενασχόληση με την αποικιοκρατία αλλά και «τη σημερινή εκδοχή των αποικιοκρατών που  ονομάζονται επενδυτές».

Μια τρίτη τάση στο διεθνή κινηματογράφο αφορά τις μεγάλες ουτοπίες, τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό, οι οποίες σύμφωνα με τον Ντίντερ Κόσλικ «απέτυχαν» να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Μάλιστα στη Berlinale Special θα προβληθεί ταινία για το νεαρό Καρλ Μάρξ (Le jeune Karl Marx) του αϊτιανού σκηνοθέτη Ραούλ Πεκ.

Η επίσημη ελληνική συμμετοχή στην Berlinale μπορεί να περιορίζεται στην ταινία μικρού μήκους «Hiwa» της Ζακλίν Λέντζου στο τμήμα των Berlinale Shorts, ωστόσο είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στο φιλμ «Hiwa» 11 λεπτών, ένας Φιλιππινέζος περιπλανιέται στα όνειρά του στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα.

Στο δε τμήμα Berlinale Talents οι νέοι Έλληνες κινηματογραφιστές Γρηγόρης Βαρδαρινός, Γιώργος Τελτζίδης, Γιώργος Καρβέλας και Έμμα Δοξιάδη θα έχουν την ευκαιρία για μια εβδομάδα να συζητήσουν με ανθρώπους του κινηματογράφου, όπως για παράδειγμα τον σκηνοθέτη και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος της Berlinale, τον ολλανδό Πόλ Βερχόφεν.

Παράλληλα στο τμήμα «Προοπτική Γερμανικού Κινηματογράφου» η ηθοποιός Άρτεμης Χαλκίδου που ζει στο Βερολίνο συμμετέχει στην ταινία «Die Tochter» (Η κόρη) της Μάσα Σιλίνσκι.

Αν και δεν είναι ελληνική παραγωγή – μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει το ντοκιμαντέρ του καναδού Συλβαίν Λ’ Εσπεράνς «Combat au bout de la nuit» (Μάχη στο τέλος της νύχτας) στο Panorama.
Πρόκειται για μια επική ταινία σχεδόν 5 ωρών που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 2014 και 2015, σε μια χώρα που έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί με την κάμερα τον αγώνα  απολυμένων γυναικών, λιμενεργάτες στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, γιατρούς στα Κοινωνικά Ιατρεία, εθελοντές σε συσσίτια αστέγων και απόρων, όπως και μετανάστες, οι οποίοι φυτοζωούν σε μια αφιλόξενη Αθήνα.

Ο Εσπεράνς εστιάζει το ενδιαφέρον του τόσο σε περιθωριοποιημένες ομάδες όσο και σε ανθρώπους που αντιστέκονται, ανθρώπους που δεν θέλουν να αποδεχτούν μοιρολατρικά τις συνθήκες στις οποίες ζουν. «Αναμένεται ότι η ταινία θα προκαλέσει αρκετή συζήτηση», σημειώνει στο δημοσίευμα της η dw.

(?)

media

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: