Έλληνας ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξελέγη από την Ολομέλεια ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, καθηγητής της Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στη θέση του προέδρου στα 60 χρόνια του κορυφαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού (1959-2019) και η θητεία του ως προέδρου του Δικαστηρίου ξεκινάει στις 5 Μαΐου 2019.

Ο Λ.-Α. Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017.

Ο Λ.-Α. Σισιλιάνος είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι επίσης μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Έχει διατελέσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κλπ.

Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 6 μονογραφίες, διεύθυνση έκδοσης πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ’ άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου, διεθνών οργανισμών, κ.λπ.

Είναι Καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κληθεί να διδάξει σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης, η Ακαδημία διεθνούς δικαίου της Χάγης, κ.λπ.

«Η εκλογή του κ. Σισιλιάνου στο ύπατο αξίωμα αυτού του εμβληματικού, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θεσμού είναι η φυσική εξέλιξη της πορείας ενός Ακαδημαϊκού που αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο και τη ζωή του στον αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής πορείας του στο ΕΔΔΑ και αποτελεί μέγιστη τιμή για την Ελλάδα.

Ευχόμαστε στον κ. Σισιλιάνο ευδόκιμη και εμπνευσμένη Προεδρία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την εκλογή του κ. Σισιλιάνου στην κορυφαία αυτή θεσμική θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: