Έλαβες προσκλητήριο γάμου από τον πρώην! 4 σκέψεις που πρέπει να κάνεις

Η φετινή περίοδος των καλοκαιρινών γάμων βρίσκεται αυτό το μήνα στα μισά. Ανάμεσα στους φετινούς ήδη τελεσθέντες γάμους και τους επικείμενους, μπορεί να έχεις πετύχει ή να πετύχεις και κάποιον που θα σε στενοχωρήσει. Όχι αυτόν του Τζωρτζ Κλούνι. Το είχες ήδη πάρει απόφαση ότι δεν ήσουν η γυναίκα της ζωής του. Εξάλλου, δεν έχει παντρευτεί ακόμα την αγαπημένη του Αμάλ Αλλαμουντίν, οπότε υπάρχει ακόμα ελπίδα. Καλά, και πάλι δεν υπάρχει, οπότε πάμε παρακάτω.

Ο που σε στενοχώρησε ή αναμένεται να σε στενοχωρήσει είναι αυτός του πρώην σου. Όχι γενικά κάποιου από τους πρώην σου, αλλά Του Πρώην σου.

Ο Πρώην – με κεφαλαία – είναι ο εφηβικός σου έρωτας, ο άνθρωπος με τον οποίο είχες πολυετή σχέση, αυτός με τον οποίο είχατε συζητήσει ότι μια μέρα θα κάνατε οικογένεια, ο τύπος που (πιστεύεις ότι) έδωσε νόημα στη ζωή σου και με τον οποίο κάποια στιγμή χωρίσατε. Αυτός ο άνθρωπος, Αυτός, που θα τραγουδούσε και η Ρίτα Σακελλαρίου.

Μπαίνεις, λοιπόν, μια μέρα στο Facebook ή συναντάς τις φίλες σου – εντελώς ανυποψίαστη – και μαθαίνεις, από φωτογραφικό υλικό ή προφορικά, αντίστοιχα, ότι Αυτός παντρεύεται και νοικοκυρεύεται. Δεν έχεις προσκλητήριο, για να σου πέσει από τα χέρια, όπως έχει τραγουδήσει ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Έχεις, ενδεχομένως, μια κούπα καφέ ή τσάι, ένα κουλούρι, ένα κινητό.

Πώς αντιδράς;

Καταρχάς, συγκρατήσου. Σφίξε γερά την παλάμη σου, ο καφές κάνει λεκέδες και το κινητό κοστίζει. Κάτσε αναπαυτικά και σκέψου ψύχραιμα.

Ξέρω ότι θα ξεκινήσεις το stalk-άρισμα στα social media και την ανάκριση 3 βαθμού στους κοινούς γνωστούς. Ποια είναι αυτή, πού τη γνώρισε, πόσο καιρό είναι μαζί, πώς της έκανε την πρόταση, τι ομάδα είναι (αυτό θα το ρωτούσα εγώ), μήπως είναι έγκυος κι έτσι αναγκάζεται να την «αποκαταστήσει» για να έχει το κούτελο καθαρό;

Ξέρω, επίσης, ότι υπάρχει η πιθανότητα να το παίξεις κουλ και να μη ρωτήσεις τίποτα γι’ αυτήν και για τον γάμο, είτε για να το παίξεις «υπεράνω», είτε επειδή πράγματι θέλεις να μην το σκέφτεσαι.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να καταφέρεις να μη στενοχωρηθείς παραπάνω από το αναμενόμενο. Μπορείς να απομονώσεις το γεγονός ότι Αυτός συνεχίζει τη ζωή του, της οποίας δεν είσαι πια μέρος, από το τι κάνεις εσύ. Που έχεις τη δική σου ζωή. Ό,τι κι αν κάνεις σ’ αυτή.

Πρώτο βήμα: Όλα σε θυμίζουν
Επειδή θα το ξεψαχνίσεις το Facebook, έστω κι αν δεν το παραδεχτείς στους γύρω σου, θα πέσεις πάνω σε πράγματα που κάνατε μαζί ή, χειρότερα, που δεν κάνατε μαζί, αλλά τα έκανε/κάνει με αυτήν. Κι αν δεν ξεψαχνίσεις οτιδήποτε υπάρχει online, θα στραφείς στον υλικό κόσμο, ανοίγοντας παλιά κουτιά και συρτάρια με αναμνηστικά.

Θα θυμηθείς τις καλές και τις άσχημες στιγμές που περάσατε μαζί, τις υποχωρήσεις που κάνατε και οι δυο, τα πάντα. Και, μάλλον, θα τα πάρεις στο κρανίο.

Θα θυμηθείς τις πανέμορφες διακοπές στη Σκόπελο, τον ονειρικό πλάτανο στις παρυφές του Ολύμπου όπου καθίσατε και κάνετε πικνίκ το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων, το ότι ανεχόσουν τη μάνα του, που σε έλεγε (χαϊδευτικά βρε) «κοντή», το ότι τον παρακαλούσες να πάτε στη συναυλία των Iron Maiden και σε αγνοούσε επιδεικτικά.

Ωραία, τώρα που τα θυμήθηκες, μπορείς να κάνεις τον απολογισμό σου; Ό,τι κι αν ήταν για σένα, ήταν. Παρελθοντικός χρόνος. Κρατάς τα καλά, κρατάς, όμως, και τα άσχημα, για να θυμάσαι ότι καλώς ήρθαν έτσι τα πράγματα και δεν τον παντρεύεσαι εσύ, αλλά κάποια άλλη.

Δεύτερο βήμα: Να σου κάνω μια ερώτηση
Τώρα περνάς στο πιο δύσκολο μέρος. Είσαι εκνευρισμένη, και παρότι ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος «δεν ήταν το γραφτό σου», για οποιονδήποτε λόγο, αναρωτιέσαι εύλογα: Τι παραπάνω έχει αυτή από εμένα; Γιατί ενώ ήμασταν 7 χρόνια μαζί και θέλαμε να κάνουμε οικογένεια χωρίσαμε και παντρεύεται αυτή που την ξέρει 1 χρόνο; Πώς γίνεται να περνάει καλύτερα μαζί της απ’ ό,τι με μένα; Τον φιλάει όπως εγώ; Τον αγαπάει όπως εγώ, Τον αγκαλιάζει όπως εγώ; Πες μου, σε παρακαλώ, όπως θα τραγουδούσε και η Κατερίνα Στανίση.

Η απάντηση είναι: δεν έχει καμία σημασία. Το γιατί χωρίσατε το ξέρετε και οι δύο. Ίσως εξαντλήσατε ο ένας τον άλλο. Ίσως βαρεθήκατε. Ίσως ο ένας από τους δυο μετακόμισε στην Ουγκάντα.

Δε. Σε. Νοιάζει.

Όχι «μα» και «μου». Έτσι ήρθαν τα πράγματα. Όπως εγώ δε μπορώ ν’ αλλάξω το τι έγινε στον ημιτελικό του Final Four το ’94, έτσι δε μπορείς ν’ αλλάξεις κι εσύ το παρελθόν.

Τρίτο βήμα: Hey Jude
Σύνελθε. Εκμεταλλεύσου αυτό το γεγονός για να σκεφτείς πώς είναι η ζωή σου κι αν πρέπει να αλλάξεις κάτι σ’ αυτήν.

Αν, για παράδειγμα, είσαι μόνη σου και σκέφτεσαι ότι «γιατί αυτός να προχωράει κι εγώ όχι», κάνεις ήδη ένα λάθος. Η ζωή σου προχωράει έτσι κι αλλιώς, και χωρίς σύντροφο, εφόσον θέλεις εσύ να την προχωρήσεις. Οπότε, αν μηρυκάζεις τα ίδια και τα ίδια συνέχεια, θα βρίσκεσαι εγκλωβισμένη σε αρνητικές σκέψεις και ο δεσμοφύλακας του εαυτού σου θα είσαι εσύ. Όχι, αγαπητή μου. Προχώρα. «Take a sad song and make it better», όπως θα τραγουδούσαν και οι Beatles.

Αν έχεις σύντροφο και παρά ταύτα σε επηρεάζει τόσο πολύ το γεγονός ότι παντρεύεται Αυτός, σκέψου αν πράγματι ο τωρινός σύντροφός σου σε καλύπτει σε αυτά που χρειάζεσαι. Αν θέλεις όντως να είσαι μαζί του. Διότι – μια υπόθεση κάνω – αν ήσουν ευχαριστημένη με τον τωρινό σου σύντροφο, δε θα στενοχωριόσουν τόσο πολύ για τα περσινά ξινά σταφύλια.

Αν πράγματι ο τωρινός σύντροφός σου σε καλύπτει και είστε μια χαρά μαζί, θα στο πω πάρα πολύ απλά: ξεκόλλα από Αυτόν και το τι θα γινόταν αν και εφόσον. Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα ήταν λεωφορείο, όπως δε θα τραγουδούσε κανένας, διότι δεν έχει γίνει ακόμα τραγούδι αυτή η φράση (και είναι κρίμα). Μπορείς να διώξεις τις υποθετικές σκέψεις, αμέσως μετά το πρώτο σοκ του νέου περί παντρολογήματος. Και θα το κάνεις, γιατί δεν είσαι 15 χρονών, οπότε μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου.

Τέταρτο βήμα: Είμαι πολύ καλά
Φυσικά και είσαι πολύ καλά και έχεις χωνέψει την «είδηση». Δε θα κάτσεις να αναλωθείς σε κακίες τύπου «μπορεί να χωρίσουν», «ποτέ δε θα με ξεχάσει», κ.ο.κ. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Ε, και;

Άσε τη ζωή του καθενός και ασχολήσου με τη δική σου.

Υπάρχουν χιλιάδες Αυτοί, που έχουν ταλαιπωρήσει χιλιάδες γυναίκες που βρέθηκαν στη θέση σου. Πες την αλήθεια στον εαυτό σου, παραδέξου τι θέλεις πραγματικά και προχώρα.

Μη μου πεις ότι ο Κλούνι έσκασε τόσο από τη ζήλεια του που η πρώην του, Ελιζαμπέτα Κανάλις, παντρεύτηκε πριν από αυτόν.

Σου εγγυώμαι ότι, αν ακολουθήσεις τα πιο πάνω βήματα με σοβαρότητα κι αγάπη για τον εαυτό σου, στο μέλλον θα είναι όλα καλά.

 

sxeseis

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: